Ellenzéki kurátorok teregetik ki az MTV titkait

Vágólapra másolva!
Külön honlapon teszi közzé az MTV kuratóriumi elnökségének négy ellenzéki tagja a köztévé azon szerződéseit, amelyeket szerintük törvényi előírások ellenére sem hozott nyilvánosságra a Magyar Televízió - közölte a három fideszes és egy KDNP-s kurátor. Korábban már az [origo] is kérte az MTV-től szerződéseket, de a több ezer dokumentumból eddig mindössze néhány tucat nyilvános.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségéből négy ellenzéki tagja internetes honlapon tesz közzé olyan dokumentumokat, amelyeket szerintük törvényi és belső előírások ellenére sem hozott nyilvánosságra a Magyar Televízió (MTV) - közölték a kurátorok keddi sajtótájékoztatójukon.

Szabó László, a Fidesz által delegált kuratóriumi elnökségi tag elmondta: a www.mtvvalosag.freeweb.hu című honlapon jelenleg többek között a Magyar Televízió Közalapítvány idei költségvetése, valamint a Nap-kelte pár hete meghosszabbított szerződése olvasható. A jövőben azonban rendszeresen tesznek közzé újabb dokumentumokat.

A Magyar Televízió 34 milliárdos évi költségvetéséből alig 1,5-2 milliárd forintot tesznek ki a kereskedelmi bevételek, a többi közpénz. A közpénzzel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát régóta nem sikerül elérni - mondták a kurátorok. A kezdeményezést Szabó László mellett a Fidesz által delegált Szabó Tibor és Ugron Gáspár Gábor, valamint a KDNP által jelölt Balogh László támogatja.

A kurátorok emlékeztetettek arra: az év közepétől az elektronikus információszabadságról szóló törvény is kötelezővé teszi az MTV-nek és a közalapítványnak az adatok publikálását, ezt a kötelezőséget azonban az intézmény nem tartja be. Az MTV honlapján csak pár tucat szerződés főbb adatai olvashatók.

Az MTV szerződéseire korábban kíváncsi volt az [origo] is. Március 4-én ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az MTV-hez. 15 nappal később, mikor letelt a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szabta határidő, a Magyar Televíziótól azt a választ kaptuk, hogy "az MTV közérdekű szerződései a honlapon megtekinthetők, ahonnan azok nyomtatására is lehetőség van". A Magyar Televízió honlapján július végén csak hatvan szerződésről voltak adatok, holott a köztévé ennél jóval több szerződést köt egy évben.

Czeglédi László kuratóriumi elnök az MTI-nek azt mondta: a kuratóriumi elnökség következő, augusztus 27-ei ülésén foglalkozik a történtekkel, és megvizsgálja, hogy mennyire szolgálja a köztévé érdekeit az ellenzéki kurátorok lépése. "Nincs a szerződésünkben semmi titkolnivaló" - közölte Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az MTI-vel. Gyárfás hozzátette: a dokumentumból is látszik, hogy "az egyik legnyereségesebb cég lehetne az MTV, ha ilyen szerződései volnának".