Extrémek Pécs álmai az ÁSZ szerint

Vágólapra másolva!
"Extrém módon feszített tempóban" kell megépíteni a pécsi kulturális főváros-projekt nagyberuházásait, annyit késlekedtek az előkészítéssel - állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. A pécsi szervezők szerint nincs szó csúszásról. Az Európa Kulturális Fővárosa 2010-cím Pécs nagy dobása lehet, az ÁSZ-jelentés szerint azonban a késlekedések a színvonalat is veszélyeztethetik. A tét sokmilliárd forint, Pécs és közvetve Magyarország jóhíre.
Vágólapra másolva!

Pécs nagy lehetősége, a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-projekt (EKF) "késésben van, a beruházások jelentős részénél az előkészítés a pályázatban tervezettnél lényegesen lassúbb, a megvalósításra mindössze 18 hónap maradt" - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy friss jelentéséből, amely többek között a pécsi önkormányzat EKF-re való felkészülését vizsgálta. A jelentés szerint az összesen 34,6 milliárd forintba kerülő kulcsprojektek megvalósítása "feszített, nagyon feszített, valamint extrém módon feszített határidejűnek tekinthető" a késlekedések miatt.

A 2010-ig hátralevő másfél évben fel kell húzni többek között egy nagy hangversenytermet, egy óriás könyvtárat, fel kell újítani a város elhanyagolt tereit és a teljesen leromlott Zsolnay-gyárat. Az eredeti elképzelések szerinti öt kulcsprojektről, több milliárdos nagyberuházásokról van szó. Ezek azonban 2010 elejére - amikor elvileg a kulturális programoknak kezdődniük kell - nem feltétlenül készülnek el.

Az EKF szervezése eddig is számos kritikát kapott, most azonban az ÁSZ jelentése is súlyos hiányosságokat emleget. Eszerint 2010 elejére a tervezett Tudásközpont és Konferencia- és Koncertközpont készül el, valamint a pécsi közterek felújításának egy része, az egyik legfontosabb óriásberuházás, a Zsolnay-negyed felújítása és átalakítása viszont biztosan nem lesz kész, mire a kulturális év elkezdődik: jelenleg úgy tűnik, 2010 közepén vagy még annál is később épül ki az ÁSZ-jelentés szerint.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az EKF-hez nélkülözhetetlen kulturális koncepciót már 2006-ban ki kellett volna dolgozni, ehhez képest csak idén májusban fogadták el a tervet. Emiatt pedig - olvasható a jelentésben - fennáll a veszélye, hogy csak alacsonyabb színvonalú kulturális programokra lesz lehetőség.

Ugyanígy csúszott a nagyberuházásokhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmány is, amely csak 2007 decemberében született meg. Még mindig nem írták alá a kulcsprojektek támogatási szerződéseit. A nagy építkezéseket EU-s pénzből állnák, de az erre vonatkozó pályázatokat csak idén júniusban írta ki az érintett kormányszerv, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Építkezés pedig csak az engedélyeztetési procedúrák után kezdődhet.

Az is késést okozott, hogy az EKF-et szervező külső cégeknél az elmúlt években hatszor változtak a vezetők - többen például lemondtak. Még egy EU-s vizsgálat is rámutatott, hogy a személycserék hátráltathatják a szervezést - áll az ÁSZ-jelentésben. A szervezés körüli problémákat erősítette, hogy a kormány és a pécsi önkormányzat közötti viszony nem volt felhőtlen, az együttműködés nem volt hatékony. Ráadásul az olyan óriási feladatra, amelyet az EKF megszervezése és lebonyolítása jelent, "az önkormányzat nem volt felkészülve" a jelentés szerint.

Az EKF előkészítésére felhasznált források sem átláthatók a jelentés szerint. Mindenesetre a város négy év alatt körülbelül 728 millió forintot költött az előkészítésre, idén pedig 555 millió forintra lesz szükségük. Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere az MTI-nek annyit mondott az ÁSZ-jelentéssel kapcsolatban: az EKF-program előkészítése jó ütemben halad.

Az EKF szervezői (Pécs önkormányzata és a Pécs 2010 Kht.) szerint az ÁSZ-jelentés pontatlan, amikor késéseket emleget. Közös közleményük szerint eddig is azokról a határidőkről beszéltek, amelyeket az ÁSZ említ. "Eddig tartjuk a tervezett határidőket" - áll a közleményben.

Az EKF főigazgatója, Mészáros András szerint Pécs már megoldotta a jelentésben felsorolt problémák többségét. A jelentés ugyanis májusban készült, de csak most hozták nyilvánosságra. Az EKF szervezői szerint "néhány megállapítás a vizsgálat óta eltelt időszakban okafogyottá vált". Elkészült például a kulturális koncepció, amelynek megvalósításán már dolgozik az ezért felelős művészeti tanács. "Valamennyi kulturális célú épület, intézmény átadható lesz 2010 tavaszára" - jelentette ki a főigazgató.