Visszakoznak a mentők Kolonics halála ügyében

Vágólapra másolva!
A kedden elhunyt Kolonics György edzőjével szemben azt állítja az Egészségügyi Minisztérium, hogy nem 37, hanem 17 perc alatt értek ki az olimpiai bajnok sportolóhoz a mentők. Az Országos Mentőszolgálatnál szerda délelőtt még azt állították, vizsgálatot indítottak az ügyben, délután már azt mondták: nincs vizsgálat, csak a tárca kérésére készítettek részteletes tájékoztatást az ügyről.
Vágólapra másolva!

Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok keddi halála után edzője, Ludasi Róbert azt nyilatkozta, hogy 37 perc alatt érkezett ki a mentőautó a helyszínre. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője ezt aznap tagadta, és azt állította, hogy 17 perc alatt ott volt a mentőautó. Ezt a számot tartalmazza az Egészségügyi Minisztérium szerdai közleménye is, amely a mentőszolgálattól kapott adatokon alapul.

Zavar tapasztalható azonban abban, hogy az OMSZ hogyan járt el az ügyben. A sajtóosztály szerda délelőtt még azt közölte az [origo]-val, hogy a főigazgató utasítására belső vizsgálat indult a mentősöknél Kolonics halála után, amelynek pénteken lesz meg az eredménye. Délután - miután az egészségügyi tárca közzétette a Kolonics halálával kapcsolatos közleményét - viszont már azt állították az OMSZ-nél, hogy a minisztérium közleménye a belső vizsgálat végeredménye.

Az Egészségügyi Minisztériumnál ezzel szemben azt mondták az [origo]-nak: nem tudnak semmilyen belső OMSZ-es vizsgálatról. Ezt követően újra megkerestük az OMSZ-t, ahol már azt állították, nem indult vizsgálat, hanem csak a tárca kérésére készítettek részteletes tájékoztatást az ügyről.

A 36 éves kétszeres olimpiai bajnok Kolonics kedden egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A parton társa, Kozmann György és edzője, Ludasi Róbert megpróbált segíteni rajta, de ez nem sikerült a kiérkező mentősöknek sem. Az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál vezetett a tragédiához.

A minisztérium által kiadott tájékotatóból az derül ki, hogy az OMSZ hívásfogadó központjába a bejelentés 10.22-kor érkezett meg, a diszpécser pedig 10.24-kor adta ki az utasítást az indulásra. A rohamkocsi 10.25-kor elindult a helyszínre. Ezzel párhuzamosan 10.27-kor a budai mentőállomásról is indult egy mentőorvosi kocsi, melynek felszereltsége egyező a rohamkocsiéval. A helyszínre 17 perc alatt, azaz 10.42-kor megérkezett a rohamkocsi - közölte a minisztérium.

A tárca közleménye szerint mivel a csepeli mentőállomáson lévő mentőautó az adott időben a Szent István Kórházba szállított egy beteget, ezért indította az OMSZ ügyeletes szolgálatvezetője a Markó utcából, a mentőszolgálat központjából a rohamkocsit. A sportoló edzője ugyanis kedden arról is beszélt, hogy a közelben, Csepelen volt egy új állomás, de onnan nem tudtak küldeni kocsit, mert nem akadt olyan, amelyik fel lett volna szerelve életmentő készülékkel.

A mentőszolgálat szerint az esetek 78 százalékában tudják tartani a 15 percen belüli kiérkezési időt - amely európai uniós ajánlás -, ez az arány a fejlett európai országokban 90-92 százalék körül van. Az OMSZ naponta kétezer sürgősségi riasztást kap, az esetek 4 százalékában viszont 30 perc feletti a kiérkezési idő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán azt közölte: közigazgatási hatósági eljárás indítottak Kolonics halála ügyében. Az eljárás célja a sportoló halálát előidéző okok megállapítása.