Nagy nehezen eltörölték a vakokat sértő szabályt

Vágólapra másolva!
A látássérültek bevihetik vakvezető kutyáikat az élelmiszerüzletekbe és más nyilvános helyekre - ezt egy most életbe lépő kormányrendelet engedélyezi a vakok számára. Korábban a vakok is 30 ezer forintos bírságot kockáztattak, ha kutyával akartak vásárolni menni.
Vágólapra másolva!

Nem kell pénzbüntetéssel számolniuk a látássérülteknek és a mozgáskorlátozottaknak, ha a vakvezető kutyáikat üzletbe, játszótérre vagy közfürdőbe akarják bevinni - derül ki abból a kormányrendelet-módosításból, amely a héten jelent meg a Magyar Közlönyben.

A jogszabályok szerint 30 ezer forintos pénzbüntetést rónak ki azokra, akik közlekedési eszközön szájkosár és póráz nélkül utaztatnak kutyát, illetve akik élelmiszerboltokba és játszótérre is magukkal viszik kedvenceiket. A most közzétett módosítás előtt a rendeletben még nem szerepeltek kivételként a vakvezető kutyát használók.

Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke az [origo]-nak azt mondta: a módosítás előtt a kormány nem egyeztetett a civil szervezettel, korábban azonban már kérték a vakokat hátrányosan érintő jogszabály megváltoztatását. Szőke szerint többször elfordult, hogy áruházláncokba, egészségügyi intézményekbe nem engedték be a kutyával közlekedő vakokat.

A Magyar Nemzet például februárban számolt be arról, hogy a pápai Tesco áruházból vakvezető kutyája miatt vezettettek ki egy férfit. Az áruház azt mondta: kutyával nem lehet hozzájuk bemenni, különben az ÁNTSZ megbünteti őket. A férfi felkereste a pápai tisztiorvost, aki megerősítette: vakvezető kutyával nem mehet be az áruházba. Az ÁNTSZ viszont a vak férfinak adott igazat.

A civil szervezet vezetője szerint azt szeretnék elérni, hogy a vakvezető kutya minden olyan helyre bemehessen, ahova a vakokat is beengedik. "Tisztában vagyunk azzal, hogy az állat a vásárlásban nem tud segíteni, de az már jó, ha a kutyát az épületben addig el lehet helyezni, amíg a látássérült bevásárol" - tette hozzá Szőke.