Megbüntették az utcán tájékoztató fideszest

Vágólapra másolva!
A rendőrség 40 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki egy fideszes politikusra, amiért közterületen tartott sajtótájékoztatót - közölte a Fidesz, amely szerint elfogadhatatlan a büntetés. A rendőrség visszavonta határozatát a képviselő mentelmi joga miatt, hozzátéve: ha arról Budai Gyula lemond, az eljárást tovább folytatják ellene. A Fidesz erre közleményben tudatta: Budai nem is országgyűlési képviselő, a rendőrség lehetne ennél alaposabb. Este a rendőrség azt jelentette be, hogy megszünteti az eljárást.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a jogállamiság és a demokrácia szégyenének tartja, hogy a rendőrség 40 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki a párt egyik politikusára, Budai Gyulára, amiért közterületen tartott sajtótájékoztatót - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatón.

Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatóját, fideszes választókerületi elnököt június 11-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatója után rendőrök igazoltatták, mert elmondásuk szerint be nem jelentett demonstrációról kaptak információt. Szijjártó Péter és Budai Gyula szerdán azért tartott - szintén közterületen - sajtótájékoztatót, mivel a rendőrség múlt heti határozatában 40 ezer forint pénzbüntetést szabott ki Budaira gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt.

Szijjártó Péter kíváncsi a rendőrség és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter véleményére is arról, vajon a büntetés szerintük hogyan fér össze a demokráciával és a szólásszabadsággal. A fideszes képviselők szerint kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt szoktak sajtótájékoztatót tartani közterületen. Kedden maga Draskovics Tibor, valamint Szekeres Imre honvédelmi miniszter tájékoztatta a sajtót a ferencvárosi bombával kapcsolatban, így az ellenzéki politikusok szerint ilyen alapon ők is elkövették ezt a szabálysértést.

Budai Gyula hozzátette: egy hasonló ügyben, amikor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség egyik politikusa kapott pénzbüntetést szintén egy közterületen tartott sajtótájékoztató miatt, a Budai Központi Kerületi Bíróság azt állapította meg, hogy a közterületen tartott sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, vagyis nem kell bejelenteni. A nyilvánosságra hozott rendőrségi határozat szerint Félix Péter, a Füstirtók Egyesület elnöke bejelentése alapján igazoltatták a rendőrök Budai Gyulát. A határozat indoklása szerint az ilyen helyen tartott sajtótájékoztatót a gyülekezési törvény alapján három nappal előbb be kell jelenteni.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a fideszes tájékoztatóra reagálva bejelentette: Budai Gyula ellen gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt folytattak eljárást, végül a ráckevei rendőrkapitányság 40 ezer forint pénzbírságot szabott ki. Az eljárás során tudomásunkra jutott, hogy Budai Gyula országgyűlési képviselő és mentelmi joggal rendelkezik, ezért a július 23-án hozott határozatot szerdán soron kívül visszavontuk - közölte a Pest megyei rendőrség. Hozzátették: az országgyűlési képviselőnek soron kívül nyilatkoznia kell arról, hogy lemond-e mentelmi jogáról, válaszától függően az eljárást a törvényi előírásoknak megfelelően folytatják.

A bejelentésre azonnal válaszolt Szijjártó Péter, aki felhívta a rendőrség figyelmét arra, hogy Budai Gyula nem országgyűlési képviselő. Hozzátette: reméli, hogy a rendőrség más esetekben ennél azért nagyobb alapossággal jár el.

A rendőrség az esti őrákban közleményben jelezte, hogy felülvizsgálja és megszünteti a fideszes politikus ellen folyó ügyet, mivel a vizsgálatuk folyamán kiderült, hogy a politikus nem országgyűlési képviselő, és a közterületeken megtartott sajtótájékoztató nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá, így azt a rendőrségnek be sem kell jelenteni.