Sorra kapják a felfüggesztettet a kődobálók

Vágólapra másolva!
Jogerősen egy év nyolc hónapos, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy férfit, amiért a melegfelvonuláson utcakövekkel dobálta a rendőröket. Az ítélet indoklása szerint csak azért nem kapott letöltendő szabadságvesztést, mert önként jelentkezett és beismerte tettét. Egy másik tüntetőt viszont fellebbezett a rá kiszabott, szintén felfüggesztett büntetés ellen.
Vágólapra másolva!

Egy év és nyolc hónap, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy férfit, aki a melegfelvonuláson utcakövekkel dobálta a rendőröket. A hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság miatt kiszabott ítélet jogerős.

A bíró szóbeli indoklásában súlyosbító körülménynek nevezte, hogy a hasonló cselekmények rendkívüli módon elszaporodtak az utóbbi időben Budapesten, már jóformán nem is lehet egy tömegrendezvényt vagy akár állami ünnepséget úgy megtartani, hogy ne érje támadás a biztosítást végző rendőröket.

A bíró hozzátette: csak azért nem kapott letöltendő szabadságvesztést a vádlott, mert önként jelentkezett a rendőrségen, tettét beismerte és megbánta. Az ügyész, a védő és a vádlott egyaránt tudomásul vette a gyorsított eljárásban kiszabott, három évre felfüggesztett szabadságvesztést, így az ítélet nyomban jogerőre emelkedett.

Egy másik tüntetőt pénteken egy év és hét hónap, felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek hivatalos személy elleni erőszak miatt, szintén azért, mert utcaköveket dobált a rendőrök felé. A bíróság elrendelte, hogy a felfüggesztés négyéves időtartama alatt a férfi pártfogó felügyelete alatt álljon. Ezalatt távol kell tartania magát minden tömegrendezvénytől, amelyen a résztvevők száma meghaladja az ötvenet. Ez az ítélet nem jogerős, mert a férfi védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Az egyik rendbontó pénteki tárgyalása

Csütörtökön már másfél év, szintén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy rendőröket megdobáló tüntetőt, ez az ítélet nem jogerős. A bíró döntésénél szintén arra hivatkozott, hogy "tűrhetetlen és tarthatatlan" a rendezvények megzavarása és a rendőrök megtámadása, ezért a törvény legnagyobb szigorával kell fellépni az ehhez hasonló cselekményekkel szemben.

A július 5-i melegfelvonulást számos alkalommal zavarták meg ellentüntetők, akik szidták a homoszeuálisokat, és tojásokat, utcaköveket, petárdákat dobáltak a menet résztvevőire és a rendőrökre. Összesen 57 embert állította elő, 17 rendőr megsérült, és 12 rendőrautóban keletkezett kár. A felvonulókat végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni, miután véget ért a rendezvény. A rendőrségen belül 15 tagú nyomozócsoportot hoztak létre a randalírozók felderítésére, amely többek között a menetről készült felvételek alapján keresi a tüntőket.