Átment a Jobbik elnökének népszavazási javaslata

Vágólapra másolva!
Hitelesítette a Jobbik elnökének két népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottság. Vona Gábor arról tartana referendumot, hogy 12 életkor felett büntethető legyen, aki szándékos bűncselekményt követ el, illetve a súlyos fegyelmi vétséget elkövető diákok kizárhatóak legyenek az iskolából. Elutasította viszont a testület a többi népszavazásra javasolt kérdését, így azt, amely szerint közmunkához kellene-e kötni a segélyeket.
Vágólapra másolva!

Két olyan népszavazási kezdeményezést is hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor adott be. Az egyik kezdeményezés szövege: "Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor 12. életévét betöltötte?" A másik hitelesített kezdeményezés így szól: "Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?"

Az OVB szerdai ülésén összesen 22 népszavazási, illetve népi kezdeményezésről döntött, többségüket - húsz esetben - különböző okok miatt nem hitelesítette a feltenni szándékozott kérdéseket. Volt olyan kezdeményezés, amelyet formai hibák, illetve a nem elég egyértelmű kérdés miatt utasított el a testület.

Az elutasított népszavazási kérdések között szerepelt Vona Gábor több beadványa is, így azt is szerette volna voksolásra bocsátani, hogy a szociális segélyezés feltétele - a nem egészségkárosodott emberek esetében - legyen-e a havi százhúsz órás közmunkavégzés. Ezt a beadványt az OVB azzal utasította el, hogy a közmunkavégzést az állam támogatja, tehát az a költségvetést érintő kérdés, így erről nem lehet népszavazást tartani.

Szigeti Péter, az OVB elnöke szerint a két hitelesítést várhatóan meg fogják támadni, és erről az Alkotmánybíróság (AB) dönt majd. Ha az alkotmánybírák jóváhagyják a döntést, megkezdődhet a négy hónapig tartó aláírásgyűjtés, amelynek során kétszázezer aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az országgyűlés kötelezően kiírja az ügydöntő népszavazást. Ha kétszázezernél kevesebb aláírás gyűlik össze, akkor az országgyűlés mérlegelheti, hogy népszavazásra bocsátja-e a kérdést.