Fidesz kifogásolja a vasúti hivatal megszünését

Vágólapra másolva!
Törvénytelen a Fidesz szerint a Magyar Vasúti Hivatal megszüntetése. Az ellenzéki párt azt állítja, hivatalt azért számolták fel, mert az sértette a kormányfő érdekeltségébe tartozó egyik cég érdekeit.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint törvénytelen a Magyar Vasúti Hivatal megszüntetése. A hivatalt csak azért számolták fel, mert az sértette a kormányfő érdekeltségébe tartozó egyik cég érdekeit - erről vasárnapi sajtótájékoztatóján Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő beszélt.

A hatalom nem nézte el a hivatalnak, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekeltségi körébe tartozó Motim Zrt.-nek egy, csaknem nyolc kilométeres vasúti pályát nem adott át, illetve a közelmúltban elutasította a Motim vasúti tevékenységére vonatkozó engedélyét - közölte Fónagy. A döntést felháborítónak és szakmailag nem tolerálhatónak nevezte a Fidesz országgyűlés képviselője, aki szerint a megszüntetés azért volt törvénytelen, mert a hivatalt törvénnyel hozták létre, s kormányhatározattal szüntették meg.

Júliustól a Magyar Vasúti Hivatal jogutódja a Nemzeti Közlekedési Hatóság lett. A 2006-ban létrejött hivatal számos olyan döntést hozott, amely megnehezítette a MÁV életét, legutóbb például a MÁV-Start vezetőinek legitimitását kérdőjelezte meg, de több esetben a MÁV leányvállalatinak (Start, Trakció) működését sem tartotta jogszerűnek.