Vágólapra másolva!
Bepanaszolták az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál annak a hirdetésnek a feladóját, amelyben kifejezetten romákat kerestek kocsmai állásra. A panaszos szerint a hirdetés megsérti az esélyegyenlőség elvét. A kocsmáros azt mondta, bárki jelentkezhetne, de a helyre szinte csak romák járnak, ezért a nem cigányok nem hajlandók ott dolgozni.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy férfi levele alapján, aki szerint sérti az esélyegyenlőséget egy a Békés Megyei Hírlapban megjelent álláshirdetés. A férfi az [origo]-hoz is eljuttatta levelét. Ebben azt sérelmezte, hogy a hirdetésben az áll: "Roma pultos hölgyet italboltba alkalmaznék." "Mélyen felháborított, hogy ez a nem is burkolt hirdetés minden nem-roma származású munkát kereső hölgyet etnikai alapon hátrányosan megkülönböztet" - írta levelében a férfi.

Az [origo] megkereste a hirdetés feladóját. Mura Ferenc elmondta: nem érti, mi a probléma a hirdetésével. "Ide egy magyar nő se jön el dolgozni" - állította, hozzátéve, hogy a békéscsabai kocsma látogatóinak 95 százaléka roma. "Ha a jelentkezőknek elmondtam, hogy ez egy roma kocsma, már nem is jöttek el megnézni. Akinek nem mondtam el, az idejött, meglátta a vevőkört, és már ment is el. Nem kapok pultost. Nem bántottam meg senkit ezzel, mindenkinek elmondom, hogy roma kocsmába keresek pultost. Nem jönnek, így úgy adtam fel a hirdetést, hogy roma nőt keresek pultosnak. Eddig egy jelentkező volt" - mondta Mura. A kocsmáros hozzátette: felőle bárki jelentkezhetne, férfit viszont nem akar alkalmazni. "Kocsmában a férfi nem nyerő" - jegyezte meg.

Megkerestük az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóságot is. A hatóság a vizsgálat tényét megerősítette, de mivel folyamatban lévő ügyről van szó, részletekbe nem bocsátkoztak.