Árvízvédelmi készültség van a Tisza teljes hosszán

Vágólapra másolva!
A Tisza teljes hosszán árvízvédelmi készültség van, a Hernádon lassú apadás várható. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Vásárosnaményban tájékozódik a Tisza vízminőségéről és a munkálatokról - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kedden. 
Vágólapra másolva!

Jelenleg összesen 18 különböző folyón és patakon, 765 kilométer hosszúságú szakaszon zajlik első fokot meghaladó védekezés.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs adatai szerint összesen 9 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség; 4 szakaszon első fokon, 5 szakaszon másodfokon védekeznek. Az elmúlt 24 órában 7 szivattyútelep csaknem 900 ezer köbméter vizet emelt át a belvízzel érintett 4.100 hektárnyi területen.

A teljes védekezési és helyreállítási munkák együttes költsége becslések szerint elérheti az egymilliárd forintot.

A Hernádon az apadás függvényében a vízügyesek megkezdik a levonuló árhullám utáni helyreállítási munkákat: visszabontják a homokzsákokból kiépített ideiglenes töltésmagasításokat, járhatóvá teszik a töltéskoronákat.

A tárca közleménye szerint továbbra is jelentős gondokat okoz az Ukrajnából és Romániából az árhullámmal együtt érkező kommunális hulladék, amelynek lehalászására árvíz idején nincs lehetőség. A korábban megkezdett diplomáciai lépéseket a probléma hosszú távú, megnyugtató kezelése érdekében folytatják.

A vízzel levonuló uszadék és a kiszámíthatatlan örvények miatt a fürdőzés, illetve vízitúrázás megszüntetésére hívta fel a figyelmet a minisztérium.