A magyar diákok fele kacérkodik a világjárással

Vágólapra másolva!
Pár hónapos külföldi tanulásra a középiskolások 57 százaléka vállalkozna, háromnegyedük rövidtávú munkát is vállalna - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből. A legkedveltebb célország Anglia. 
Vágólapra másolva!

Elsősorban meglévő nyelvtudásukat gyakorolnák külföldön a középiskolás diákok, hogy megfelelő tapasztalattal kezdhessék meg felsőfokú tanulmányaikat vagy munkahelyi gyakorlatukat. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése szerint a középiskolások 57 százalékát vonzza a pár hónapos külföldi tanulás lehetősége. Háromnegyedük rövidtávú munkát is vállalna külföldön.

A gazdasági vagy jogi és igazgatási pályára készülők közül érdeklődnek leginkább a külföldi lehetőségek iránt, míg a nemzetvédelmi és katonai pályát választók maradnának leginkább itthon. Angliában tanulna a diákok 43 százaléka, Németország 14 százalékkal a második helyen áll, Ausztriában pedig a diákok 8 százaléka végezné tanulmányait vagy dolgozna.

A nyelvtudás hiánya a legtöbb diáknál nem lehet akadály, mivel 57 százalékuk középszinten beszéli az angol nyelvet, németül a középiskolások több mint fele tanul, sokan a franciával is próbálkoznak.

Az Európai Unión belüli továbbtanulási lehetőségekről a középiskolások 25 százaléka nem rendelkezik információkkal, 64 százaléka már hallott ilyen lehetőségről, 11 százalékhoz eljutott a teljes körű tájékoztatás. A leginkább tájékozottak a lányok, illetve a jogi és a katonai témában tanuló diákok.