Szeptemberre napolták a móri ügy tárgyalását

Vágólapra másolva!
Őszre napolták a nyolc halálos áldozatot követelő móri rablás további tárgyalását. Kedden meghallgatta a bíróság azt a rendőrt, aki gyorshajtás miatt megállította a gyanúsítottakat a gyilkosság napján.
Vágólapra másolva!

Szeptember elejére napolta el a nyolc halálos áldozatot követelő, móri fegyveres bankrablás tárgyalását a székesfehérvári bíróság a keddi tárgyaláson, amelyen tanúkat hallgattak meg. A büntetőper - a gyanúsított Nagy László öngyilkossága miatt - egyedüli vádlottja a 35 éves Weiszdorn Róbert. Ellene kitervelten, több emberen, társtettesként elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés a vád. Hétfőn a vádlott csak részben vallotta magát bűnösnek, a bankrablást elismerte, de - mint mondta - emberélet kioltásához nincs köze.

Kedden a bíróság több tanút hallgatott meg, köztük azt a rendőrt, aki - 2002. május 9-én a bűntény elkövetését követő percekben, de amikor a járőr még nem értesült a gyilkosságokról - Mór közelében gyorshajtás miatt megállította azt az autót, amelyben tettestársak menekültek a helyszínről.

Mint elmondta, pontosan az intézkedés "közepén" kapták a fegyveres bankrablás miatti riasztást, így kirótták a helyszíni bírságot, és indultak a pénzintézet felé. Továbbá meghallgatták azt a rendőrt is, akit járőrtársával a bűncselekmény felfedezését követően ugyancsak a közelben volt, s szintén a bankfiókhoz rendeltek.

A közlekedési ellenőrzés ügyében a tanúként kihallgatott rendőrt tavaly, a postásgyilkossággal is gyanúsított Nagy László és a vádlott kézre kerülését követően hallgatták meg először, amikor ő maga jelezte, nagy valószínűséggel a súlyos bűncselekmény elkövetőit állították meg gyorshajtás miatt.

A vádlott egyik volt munkatársától arra várt választ a büntetőtanács: volt-e nyoma Weiszdorn Róbert viselkedésében annak, hogy félt volna valakitől és hogy május 9-e után változott-e a magatartása? Ő ugyanis azt vallotta, hogy Nagy László megfélemlítette, zsarolta. A kérdésekre a tanú nemmel válaszolt.

A bíróság a tanúkihallgatásokat követően elnapolta a tárgyalást, s annak időpontját szeptember elejére tűzte ki. A vádlott egyik védője, Lichy Gábor szerint, védence tényfeltáró vallomást tett, s az "egybecseng" az ügy objektív körülményeivel, "dolgaival", s ezért - álláspontja szerint - "nem megcáfolható", de erről majd a bíróság dönt. Az MTI-nek elmondta, a későbbi tárgyalások során még "fordulópontot" is jelenthet annak megállapítása, hogy a biztonsági őr halálát okozó lövedékeket kinek a fegyveréből lőtték ki.

A vádirat szerint ugyanis a két halálos lövés a vádlott fegyveréből származik, de "az eddigi szakértői vélemények kifejezetten azt tartalmazzák, hogy nem lehet megállapítani, melyik lövedék okozta a halálos sérülést."