Kóka marad az SZDSZ frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
Kóka János marad az SZDSZ frakcióvezetője - így döntött a párt képviselőtestülete. Kóka pozícióját Fodor Gábor elnökké választása után többen megkérdőjelezték, a frakció viszont úgy döntött, hogy lezárja a vitát. Az SZDSZ a továbbiakban nem beszél személyi ügyekről, Demszkyre pedig rászóltak, amiért azt mondta, hogy Kókának önszántából fel kellene állnia.
Vágólapra másolva!

Kóka János marad az SZDSZ frakcióvezetője: megtarthatja pozícióját annak ellenére, hogy többen felvetették, Fodor Gábor elnökké választása után távoznia kellene. "A kirobbant pozícióharcot a frakció aggodalommal szemléli. Ezek lezárását célozta a frakcióülés, hogy az SZDSZ és Magyarország érdekében az SZDSZ stratégiájára tudjunk koncentrálni" - mondta Kóka a sorsáról döntő szerdai frakcióülést követő sajtótájékoztatón. "Teljes együttműködést és támogatást ajánlottam és ajánlok is az elnöknek" - mondta Kóka, aki szintén pályázott a párt vzetésére, de Fodor két szavazattal többet kapott nála az elnökválasztáson.

Fodor Gábor pártelnök és Kóka előzetesen megegyeztek arról, hogy egyikük sem kezdeményez bizalmi szavazást a frakcióvezető ellen, hogy "fenn tudják tartani a pártegységet". "A kérdést a mai napon lezártuk, nem merült fel a frakcióvezető mandátumának visszavonása" - jelentette be Kóka, aki azt mondta: rá is kérdezett a mandátumára, de annak visszavonását egyik frakciótag sem javasolta. A frakcióülésen 15 képiselő jelent meg a húszból, a többiek közül hárman írásban jelezték véleményüket, így összesen 18 képviselő foglalt állást.

"Ezt a kérdést levesszük a napirendről, és személyi kérdésekről mostantól nem beszélünk" - szögezte le Kóka, a sajtónak címezve a megjegyzést. Akik ezzel kapcsolatban a jövőben megszólalnak, a pártnak ártanak vele - jelentette ki, ezért minden SZDSZ-es politikustól azt kérte, ne beszéljenek személyi kérdésekről. Mostantól az SZDSZ stratégiai kérdésekre koncentrál - tette hozzá. A frakcióülésen több képviselő élesen bírálta Demszky Gábor két nappal ezelőtti megszólalását, mely szerint Kókának vissza kellene lépnie. A képviselők szerint "ahogy a frakció nem avatkozik be a főváros személyi ügyeibe, úgy a főpolgármester is tartózkodjon ettől" - fogalmazott Kóka.


Nincsen szokásjog, nem kötelező azonosnak lennie a frakcióvezetőnek és a pártelnöknek - mondta kérdésre válaszolva. Szerinte nincsen kettős hatalom sem mert "egy pártelnök van, őt pedig Fodor Gábornak hívják". A frakcióvezetőé mellett a frakcióvezető-helyettes személye sem változik, továbbra is Gusztos Péter tölti be ezt a tisztséget.

Inogni látszott Kóka széke

A párton belül a Fodor Gábor győzelmével zárult elnökválasztás után többen megkérdőjelezték, hogy továbbra is Kóka Jánosnak kell-e a frakcóvezetői posztot betöltenie. Demszky Gábor főpolgármester (SZDSZ) szerint például Kókának fel kellene állni a szabad demokraták frakcióvezetői székéből. Ha ez nem így történik, akkor Fodor Gábornak Demszky szerint megvan a többsége, hogy lenyomja Kókát.

Fodor Gábor pártelnök az üggyel kapcsolatban a szerdai Nap-kelté-ben még azt mondta: valószínűleg nem dönt a frakció szerdai ülésén arról, hogy marad-e Kóka János a frakcióvezető. Demszky Gábor kijelentését nem kommentálta, mindehhez csak annyit fűzött hozzá: a pártnak van frakciója és nem fordítva. Fodor Gábor pártelnök és elődje, Kóka János hétfőn már megbeszélést folytatott a frakcióvezetői poszt sorsáról, megállapodni azonban nem tudtak. A Népszabadság akkor arról számolt be, hogy Kóka továbbra is úgy véli: a frakció éléről teheti a legtöbbet a pártért, Fodor Gábor viszont átvenné tőle a tisztséget.