Autóátfestés miatt kritizálja a kormányt a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az átlagos ár négyszeresért, 4,5 millió forintért festettek át egy kormányzati autót - állítja a Fidesz. A kormányszóvivő szerint a közjogi méltóságokat szállító páncélozott autók beszerzésénél választani kellett: új autókat vásárolnak sokkal drágábban, vagy használtakat, és azokat átfestetik.
Vágólapra másolva!

Folyamatos a kormányzati pazarlás, erre példa az is, hogy a kormány az átlagosnál négyszer többért festetett át egy biztonsági autót - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője. Ágh Péter szerint érthetetlen: miért van az, hogy ha megrendelnek egy autóflottát, akkor annak egyrészt eltérő a színe, másrészt 4,5 millió forintba kerül a gépjárművek átfestése.

A rendőrséghez múlt héten érkezett meg az a három közbeszerzési eljárás nélkül vásárolt páncélozott Audi, amelyekkel a legfőbb közjogi méltóságokat és a Magyarországra érkező külföldi állami vezetőket szállítják. A biztonsági autók beszerzését az ellenzéki pártok is jóváhagyták az Országgyűlés rendvédelmi bizottságában.

Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap elmondta: több tízmillió forintot takarítottak meg azzal, hogy új helyett használt biztonsági autókat vásároltak. Mivel azonban megfelelő színű használt autó nem volt, ezért a rendőrségnek választania kellett, új autókat vásárol sokkal drágábban, vagy használtakat, és azokat átfestetik - közölte a kormányszóvivő. A szín biztonsági okok miatt fontos: a rendőrségi konvojban ugyanolyan színű kocsik közlekednek annak érdekében, hogy ne lehessen első ránézésre megállapítani, hogy a védett állami vezetőt éppen milyen biztonsági fokozatú járművel szállítják - mondta.

Gálik Viktória, a köztársasági őrezred szóvivője hozzátette: kizárólag az autó forgalmazójának márkaszervizébe vihették átfesteni a kocsit, ha ugyanis máshová viszik, akkor elveszítették volna a gyári garanciát. A köztársasági őrezrednek ebben nincs mérlegelési lehetősége, bármilyen meghibásodásnál vagy műszaki problémánál ugyanígy a márkaszerviz javíthatja meg az autót - tette hozzá. Arra a kérdésre, miért került az átfestés négy és félmillió forintba, azt mondta: erre nem tud válaszolni, ennyi volt a számla végösszege, amit nem vitattak.