Áramszünet volt a fővárosi Heim Pál kórházban

Vágólapra másolva!
Áramszünet okozott zavart az ellátásban péntek este a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban; az intézmény sürgősségi osztálya sem tudott betegeket fogadni. Az áramszolgáltatás este 11 óra körül állt helyre, minden épületben van áram és már betegeket is fogadnak - közölte pénteken késő este az intézmény főigazgatója.
Vágólapra másolva!

Harmat György főigazgató elmondta, nem tudják mi okozhatta az áramkimaradást, nem a kórházban volt a hiba, az egész kerületben nem volt áram. Mint mondta, a kerületi rendőrségen sem volt áram.

Azt is közölte, hogy nem okozott anyagi kárt az áramkimaradás. Hozzátette: utána kell nézni annak, hogy ilyen eset többször ne forduljon elő, hiszen egy kórház nem maradhat hosszú időn keresztül áram nélkül.

Harmat György korábban arról számolt be, hogy az áramkimaradás miatt kézzel kellett lélegeztetni két gyermeket.

A főigazgató ismertetése szerint este nyolc óra körül szűnt meg az áramellátás az intézmény valamennyi épületében.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője pénteken késő este elmondta, hogy a Budapesti Elektromos Művek tájékoztatása szerint külső hálózati probléma nem volt akkor, amikor a kórházban áramszünet keletkezett. Közölte: az áram beérkezett a kórházba, a fogadóhelyiségbe, onnan azonban nem jutott el az egyes épületekbe, valószínűleg belső hálózati hiba miatt.

Ismertetése szerint két rendszerre van felosztva a kórházon belül az áramellátás. Egy automata rendszernek át kellett volna kapcsolni a második körre, azonban ez nem történt meg. A kórház generátora érzékelte az áramszünetet, bekapcsolt, de le is állt, mert nagyméretű áramfelvételt érzékelt.

Hozzátette: gyakorlatilag zárlat történt. A szemberek szerint a hiba forrása az volt, hogy az az elektronika, amelynek át kellett volna kapcsolnia a második elektromos körre, az nem kapcsolt át automatikusan.

A szakemberek mechanikusan átkapcsolták a berendezést és így helyreállt az áramszolgáltatás - közölte Molnár Péter.

Beszámolt arról is, hogy a polgári védelem ferihegyi bázisáról útnak indítottak egy generátort, de a tűzoltók saját eszköze is a helyszínen volt, azonban azt sem tudták rácsatlakoztatni a hálózatra.

A Budapesti Elektromos Művek szombatra ígért tájékoztatást.