Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Nem lép vissza a jelöléstől Baka András, akit a köztársasági elnök a Legfelsőbb Bíróság élére javasol - mondta az érintett a Népszabadságnak adott interjújában. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács által nem támogatott Baka úgy érzi magát, mintha egy lövészárokban állna, mert most az ő jelölése felszínre hozta a bíróságokon belüli megosztottságot.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka András nem gondolja, hogy Sólyom László azért javasolja őt, mert korábban egy intézetben dolgoztak. A Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, más-más osztályon tevékenykedtek, és csupán köszönő viszonyban voltak egymással.

Megjegyezte, nem tudja, hogyan került szóba a neve, de szerinte Sólyom Lászlót az vezérelhette, hogy célszerű lehet egy kívülről jött embernek adni esélyt az igazságszolgáltatás problémáinak orvoslására.

"Sajnálatos, hogy amint a jelölés híre február végén kiszivárgott, azonnal megkezdődtek a találgatások, és bár kívülről jött emberként alig ismerhetnek, sokan siettek véleményt mondani" - mondta a lapnak Baka, hozzátéve, most úgy érzi magát, mintha egy lövészárokban állna, mert a személyére vetül a bíróságok megosztottsága.

Baka korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság tagja volt, és Sólyom László a közelmúltban jelentette be, hogy őt jelöli a Legfelsőbb Bíróság élére, amelynek elnöke, Lomniczi Zoltán hamarosan távozik. A bírósági vezetőket tömörítő Országos Igazságszolgáltatási Tanács többsége nem támogatta a jelölését, és kétséges a parlamenti elfogadása is. A Fidesz jelezte, hogy meg fogja szavazni, az SZDSZ azonban közölte, hogy nem támogatja Baka jelölését.

A Népszabadságnak adott interjújában Baka azt mondta, a támadások ellenére sem gondolkodott el azon, hogy visszalépjen. Hozzátette, lát problémákat a bíróságokon, például azt, hogy elhúzódnak az eljárások, felhalmozódtak ügyek, és szerinte az ítélkezés színvonala és a munka hatékonysága terén is van mit javítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről