Ötven év után sem hallható Nagy Imre pere

Vágólapra másolva!
Elutasította a Magyar Országos Levéltár (MOL) az OSA (Open Society Archives - Nyílt Társadalom Archívum) kérését, emiatt elmarad az a rendezvénysorozat, amellyel az ötven évvel ezelőtt kivégzett Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek volna. A levéltár az adatvédelmi törvény passzusaira hivatkozik, az OSA kutatói közérdekű adatnak tekintik Nagy Imréék perének hanganyagát.
Vágólapra másolva!

Az OSA a Nagy Imre és társai ellen 1958 júniusában lefolytatott per eddig nem nyilvános, 52 órányi hanganyagának bemutatását tervezte az intézményhez tartozó Centrális Galériában. Június 9. és 15. között, az ötven évvel ezelőtti eseményeket követve sugározta volna a felvételt. (A per 1958. június 9-én kezdődött, és annak hetedik napján ítéletet hirdetett Vida Ferenc bíró és tanácsa. A halálos ítéleteket másnap, június 16-án, a Kisfogházban végrehajtották. A per a fővádlott, Nagy Imre követelésének ellenére a nyilvánosság kizárásával zajlott, a korabeli magyar sajtó csak a volt miniszterelnök kivégzése után számolt be a bírósági eljárásról és a végrehajtott ítéletekről. )

Az OSA fél éve szervezi a megemlékezést. Az 52 órányi hanganyag bemutatásához az Magyar Országos Levéltár főigazgatója - az OSA szerint - a tárgyalások során feltételül szabta, hogy az OSA szerezze be minden, a perben részt vevő személy írásos hozzájárulását a hanganyag bemutatásához. Ez annyit jelent, hogy a perben az akkori igazságszolgáltatást képviselő valamennyi személy, bíró, ügyész, tanúk, illetve azok leszármazottainak kellett volna hozzájárulniuk az eljárás felvételének bemutatásához. Végül a levéltár elfogadta az OSA által összegyűjtött, a per nyolc vádlottjának hozzátartozóitól származó jóváhagyást, és megkezdődhetett a megemlékezés szervezése. Az egyhetes rendezvényen megjelentek volna a hozzátartozók, a forradalom után elítélt 56-osok, és a köztársasági elnök is jelezte részvételét. A megemlékezés minél szélesebb nyilvánosságának biztosításához együttműködést ajánlott fel az [origo] is.

Az OSA hétfőn reggel kapta meg a levéltár álláspontját, ebben a MOL elutasította a hanganyag kiadását. A levéltár főigazgató-helyettese az adatvédelmi törvényre hivatkozik, amely szerint a magánszemélyek esetében azok halála után harminc évvel hozhatók nyilvánosságra a levéltárban őrzött dokumentumok. Miután a per egyik szereplője, Haraszti Sándor, 22 éve, Vásárhelyi Miklós pedig 2001-ben halt meg, az adatvédelmi törvényt szigorúan véve legalább húsz évre van még szükség ahhoz, hogy kutatókon kívül mások is megismerhessék az ötven évvel ezelőtt készült felvételeket.

Az OSA szerint "ami a per során elhangzott, józan ésszel nem tekinthető másnak, mint közérdekű adatnak, amelynek nyilvánosságára a hatályos magyar törvények szerint más szabályok vonatkoznak". Rainer M. János, az 1956-os Intézet vezetője és Rév István (OSA) kérik "mindazokat, akik helyeslik szándékainkat, hogy támogassák törekvésünket, vessék latba szakmai, erkölcsi és tárgyi segítségüket annak érdekében, hogy az ötvenedik évfordulón teljes egészében elhangozhassanak a mártír miniszterelnök és vádlott-társainak, az 1958 június 9-15. közötti, három kivégzéssel és súlyos börtönbüntetésekkel zárult per során elmondott szavai".

Az [origo] szerkesztősége eközben meghívót kapott a Magyar Országos Levéltártól a "Nagy Imre miniszterelnök és társai ellen indított per teljes anyagát tartalmazó digitális adatállomány" júniusi sajtóbemutatójára.