Hét évet kapott a móri fegyverbeszerző

Vágólapra másolva!
Hét év fegyházra ítélte a bíróság első fokon azt a férfit, akit a 2002-es móri mészárláshoz szükséges fegyverek beszerzésével vádolnak. Az ítéletben súlyosbító körülménynek számított, hogy a tettes, S. Zoltán akkor még rendőr volt.
Vágólapra másolva!

Első fokon hét év fegyházbüntetésre ítélte a tatabányai bíróság szerdán S. Zoltánt, aki 2001 nyarán két géppisztolyt és három pisztolyt adott el N. Lászlónak, aki a fegyvereket a móri bankfiók 8 halálos áldozatot követelő kirablásánál használta. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy S. Zoltán a cselekmény elkövetésekor rendőr volt.

"A vádlott olyan fegyvereket adott át N. Lászlónak, melyekről tudnia kellett, hogy nagy mértékben veszélyeztetik a közbiztonságot. (...) Olyan bűnt követett el, melyet hivatásánál fogva meg kellett volna akadályoznia" - indokolta az ítéletet Csorba Zsolt Ödön bíró. A szakértői vélemények szerint ezeket a fegyvereket használta N. László a móri bankfiók kirablásakor, ahol társával válogatás nélkül lelőttek mindenkit, aki az épületben volt. S. Zoltán és N. László is egyaránt vonzódtak a fegyverekhez, mindkettőjük engedéllyel tartott magánál lőfegyvert - derült ki az indoklásból.

A móri Erste Bank fiókjában 2002. május 9-én fegyveres rablók agyonlőtték a pénzintézet négy alkalmazottját, biztonsági őrét, két ügyfelet és a velük szerződést kötni akaró biztosítási szakembert. Az elkövetők 7,3 millió forintot zsákmányoltak. W. Róbertet azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy ő volt az, aki a bankfiók ajtajában állva elküldte a pénzintézethez érkező ügyfeleket, amíg társa, N. László a bankban lemészárolt nyolc embert.

A móri bűncselekmény elkövetésével korábban Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsította a rendőrség: Kaiser Edét a móri és más fegyveres rablások miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Hajdú László ügyében pedig csak a közelmúltban függesztették fel az eljárást.