Rezidensek állhatnak a háziorvosok mellé

Vágólapra másolva!
Átalakítaná a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás rendszerét a kormány, így például változtatnának a háziorvosok gyógyszerfelírási szabályain, és bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását a járóbeteg-szakellátásban. A háziorvosok rezidenseket is alkalmazhatnának, akik később átvehetnék praxisukat.
Vágólapra másolva!

Az alap- és járóbeteg-szakellátásban tervezett változtatásokról számolt be Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy az alapellátásban változtatnának azon, hogy egyes betegségek esetében - ilyen például az asztma, a nyelőcső bizonyos betegségei, vagy a vérzsírszinttel kapcsolatos rendellenességek - csak szakorvosi javaslat alapján írhat fel gyógyszert a háziorvos.

Csökkentenék a háziorvosok adminisztrációs terheit, és lehetővé tennék, hogy a nyugdíjhoz közel álló háziorvosok rezidenst alkalmazhassanak, aki megvásárolhatná a praxist. A járóbeteg-szakellátásban bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását, és azt is tervezik, hogy felülvizsgálják a járóbeteg-szakrendelők és ambulanciák rendszerét, és a teljesítmény-volumen korlátot.

Arra a kérdésre, hogy a hátrányos helyzetű kistérségek szakrendelői mikorra készülnek el, Székely Tamás azt mondta: július 28-án hirdetik ki az ezzel kapcsolatos pályázatok eredményét, majd elkezdődhetnek az építkezések, és a tervek szerint 2009 végére, 2010 elejére megvalósulhatnak a beruházások. A miniszter szerint a gyógyszerek ára nem fog emelkedni a nyáron, és újabb rákgyógyszerek is bekerülhetnek a támogatottak közé.