Sólyom megbeszéli a válságot Gyurcsányékkal

Vágólapra másolva!
Elsőként a kormányfővel, majd Kóka Jánossal is találkozik Sólyom László, hogy tájékozódjon a koalíciós válságról. Gyurcsány már kétszer személyesen beszélt a köztársasági elnökkel a helyzetről.
Vágólapra másolva!

Sólyom László találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult koalíciós válságról. Ezt a köztársasági elnök mondta hétfőn Bicskén, az MTI kérdésére válaszolva.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban tartózkodó államfő közölte: első kézből szeretne informálódni, ezért kezdeményezésére szerdán elsőként Gyurcsány Ferenc MSZP-elnökkel, miniszterelnökkel találkozik a Sándor-palotában, a sort a jövő hét hétfőn Kóka János, az SZDSZ elnöke zárja. Sólyom elmondta: a kormányfő már kétszer személyesen tájékoztatta arról, ő hogyan látja a kialakult helyzetet.

Március 9-e estéjén mindenkinek tudnia kellett, hogy alapvető politikai változás fog elkezdődni - fogalmazott az államfő. Hozzátette: a változás folyamatban van. A köztársasági elnök szerint a mostani helyzetben az elnöknek alkotmányosan és a jogszabályok szerint nincsen tennivalója, viszont közelről figyeli a belpolitikai eseményeket.

Sólyom László kiemelte: az MSZP rászánta magát a kisebbségi kormányzásra. "A klasszikust idézve: a puding próbája az evés" - tette hozzá. A köztársasági elnök azt mondta, ebben a helyzetben kötelessége a miniszterek felmentése és kinevezése.

Ahhoz, hogy az Országgyűlést fel lehessen oszlatni, az kell, hogy a Ház négyszer megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Mint mondta, a köztárssági elnöknek ekkor kell kiírnia új választásokat és ugyanezt kell tennie, ha a parlament feloszlatja önmagát.