Összevontan taníthatnák a természettudományt

Vágólapra másolva!
Várhatóan még ebben az évben kiadja az oktatási tárca az integrált természettudomány-oktatásra vonatkozó kerettantervet. A tervek szerint négy év múlva az általános iskolák felső tagozatán lehetőség lenne arra, hogy összevontan oktassák a fizika, a biológia és a kémai tantárgyakat, s később érettségi vizsgát is kellene ebből tenni.
Vágólapra másolva!

Az oktatási tárca tervei szerint 2012-től az általános iskolák felső tagozatain választhatnának, hogy a jelenlegi keretekben vagy összevontan oktatják a természettudományos tárgyakat: a biológiát, a fizikát és a kémiát - mondta Arató Gergely államtitkár az MTI kérdésére.

Most dolgozzák ki az integrált természettudományos oktatás feltételeit, a vonatkozó kerettantervet még ez évben kiadja az oktatási tárca. Biztosítani kell a megfelelő taneszközöket, tananyagokat kell kifejleszteni, s az integrált oktatás a tanárképzésre is hatással van - sorolta a teendőket az államtitkár.

Az oktatási tárca szeretné azt is, ha az integrált természettudományos tárgy érettségi vizsgatárgy lenne. A Magyar Tudományos Akadémiának és az Országgyűlés oktatási bizottságának is az a véleménye, hogy kötelező természettudományos érettségi tantárgyra lenne szükség. Azok, akik nem ilyen irányban tanulnak tovább, integrált természettudományos érettségit tehetnének.

Az államtitkár szerint a jogi feltételek adottak, de a kötelező bevezetéshez legalább négyéves felkészülési idő szükséges. Arató Gergely közlése szerint folyik a társadalmi egyeztetés, a legutóbbi megbeszélésen kiderült, hogy a szakmai szervezetek látnak lehetőséget "az erősebb összhangra, jobb együttműködésre a természettudományos tárgyak között, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelentene minden esetben integrált oktatást."

Mint mondta, a félév végére szeretnének olyan cselekvési tervet letenni az asztalra, amely konkrét intézkedéseket, javaslatokat tartalmaz. Az államtitkár most úgy látja, törvénymódosításra valószínűleg nem lesz szükség.