Megerősítette Gyurcsány Ferencet az MSZP-frakció

Vágólapra másolva!
Továbbra is Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségével folytatja a kormányzást az MSZP - így szavazott a párt parlamenti frakciója vasárnap. Az SZDSZ álláspontját tudomásul vették a szocialisták, de számítanak a koalícióból kilépett párt együttműködésére. A Népszabadság szerint szerződést kötnének velük bizonyos reformkérdésekben.
Vágólapra másolva!

Szerződésben rögzítenék a szocialisták, hogy a szabad demokraták bizonyos reformkérdésekben támogassák majd a kisebbségben kormányzó MSZP-t - írja a Népszabadság. "Olyasmi lenne jó, mint egy házassági szerződés, csak épp vadházasságban" - mondta az MSZP egyik elnökségi tagja a lapnak a párt felső vezetésének vasárnapi tanácskozása és az MSZP-frakció ülése között. A lap szerint a szerződésben adócsökkentést vagy a Munka, Tudás, Tulajdon programot érintő kérdések lennének rögzítve.

A vasárnapi frakcióülésen a képviselőcsoport meghallgatta a miniszterelnök helyzetértékelését, majd ahhoz, több órán keresztül, több mint negyvenen szóltak hozzá. A frakció tudomásul vette az SZDSZ álláspontját, és a szocialista képviselők többsége szerint ebben közös a felelőssége a koalíciós pártoknak - fogalmazott az egyik résztvevő.

A vitában elhangzott az is, hogy bár a szocialista választók egy része örül annak, hogy az SZDSZ valószínűleg kilép a koalícióból, nehezebb lesz kormányozni, mint eddig. Ezért fegyelmezettebb munkára van szükség, kevesebb törvényben és több rendeletben gondolkodnak - nyilatkozta név nélkül az egyik frakciótag.

A miniszterelnök a vitában arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ azt mondja, az ő személye az akadálya a koalíció fennmaradásának, és esetleg távozna, akkor ezután egy újabb akadályt találna a liberális párt.

A távirati iroda úgy tudja, abban is megállapodtak, hogy április 30-ig új programot készít az MSZP, amelyben a legfontosabb feladatokat is rögzítik. Információ szerint Karsai József a frakcióülésen felvetette, hogy el kellene számoltatni az SZDSZ-t, mire költötték el "azt a rengeteg pénzt".

Lendvai: Új kormányzati szakasz kezdődik

Biztonság és reform mottóval, és továbbra is Gyurcsány Ferenc vezetésével új kormányzati szakasz kezdődik - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának csaknem ötórás budapesti tanácskozását követő sajtótájékoztatón vasárnap éjjel.

"Készek vagyunk és felkészültünk az önálló kormányzásra" - mondta a szocialisták frakcióvezetője. A politikus közölte: a kormányzás újabb szakaszát a Munka, tudás, tulajdon programja mentén, az egészségügyben szükséges változtatásokkal, és továbbra is Gyurcsány Ferenc vezetésével folytatják.