Megújítaná a kormányprogramot Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Szakpolitikai vitát akar indítani Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a koalíciós pártok részvételével, hogy megújíthassák a kormányprogramot - derül ki keddi közleményéből. Többek között az adórendszer átalakításáról, az egészségügyi reformról és a konvergenciaprogramról szeretné megismerni a pártok álláspontját. A kormányfő azt reméli ettől, hogy a koalíció megmarad és folytathatják a kormányzást.
Vágólapra másolva!

A kormányprogram megújításához kért javaslatokat a koalíciós pártoktól keddi közleményében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. "Kérem, hogy fogalmazzák meg és ismertessék a legfontosabb gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben elfoglalt álláspontjukat" - írta a kormányfő. Gyurcsány szerint Kóka János SZDSZ-elnök parlamenti hozzászólásából kiderült, hogy a párt lépése mögött az állt: elégedetlenek voltak a reformpolitikai haladásával.

Emiatt fordult Gyurcsány a koalíciós pártokhoz azzal a kéréssel, hogy segítsék a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, vegyenek részt a kormányprogram megújításában. Gyurcsány várja a pártok álláspontját a költségvetési politikával és a konvergenciaprogrammal kapcsolatban, javaslatot kér az államháztartás egyes alrendszereinek - például igazgatás, védelem, jóléti kiadások - átalakítására.

A miniszterelnök közleményében választ kér arra, hogy a pártok mit változtatnának az adórendszeren, a nyugdíjrendszeren, család-és gyermektámogatáson, szociális segélyezéseken, egyes ártámogatásokon. Gyurcsány az egészségügyi és a felsőoktatási reform jövőjével kapcsolatos elképzeléseikről is kérdezi a pártokat.

"A koalíciós pártok szakmai, szakmapolitikai álláspontjának rögzítése és vitája hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a kormányprogram megújításával folytassuk a kormányzást" - ezzel indokolta a miniszterelnök a kérést.