Tornaterem nélkül is megúszhatják a büntetést az iskolák

Vágólapra másolva!
Augusztus 31. a végső határidő, ameddig az iskoláknak teljesíteniük kell a minimális helyiségekre és eszközökre vonatkozó követelményeket. A kritériumok között szerepel, hogy elvileg minden iskolában kell tornateremnek lennie. Viszont ha egy iskola több épületből áll, nem kell mindegyikbe tornaterem, illetve tornaszoba is elegendő. Kibúvót jelent a szabályozás alól az is, ha az adott település rendelkezik sportcsarnokkal, ahol a diákok tornázhatnak.
Vágólapra másolva!

Az 1993-as közoktatási törvény eredetileg 1999-es határidőt szabott a már működő közoktatási intézményeknek a szükséges minimális helyiségek és eszközök biztosítására. Új intézmény létesítésénél ezeket eleve teljesíteni kell azóta is. A feltételeket egy 1994-es rendelet tartalmazza, többek között azt, hogy minden iskolának kötelező tornateremmel rendelkeznie.

Többszörös törvénymódosítást követően a határidő folyamatosan kitolódott először 2003, majd 2008. augusztus 31-ére. Az 1994-es rendeletet ráadásul hamarosan ismét módosítani akarják, tudta meg az [origo] az Oktatási Minisztériumtól, így az úgynevezett többcélú intézmények még kedvezőbb feltételekhez juthatnak. A határidőt azonban már nem módosítják - közölte a közoktatási szakállamtitkárság.

Így elvileg 2008. augusztus 31-éig valamennyi közoktatási intézménynek rendelkeznie kell a minimális feltételekkel, többek között tornateremmel is. Aki nem teljesíti a jegyzékben foglaltakat, az büntetésre számíthat, ha az Oktatási Hivatal ellenőrzést végez az adott intézményben. Működési engedélyük ugyanakkor csak a nem önkormányzati iskoláknak van, így például működési engedély bevonásával nem tudják fenyegetni az iskolákat.

A Szonda Ipsos egy korábbi felmérése szerint "saját sportudvara van az iskolák 84 százalékának. Tornateremmel a 82 százalékuk, tornacsarnokkal 16 százalékuk rendelkezik. Vagy tornaterem, vagy tornacsarnok az iskolák 91 százalékában van. Azon iskolák közül, amelyeknek sem tornatermük, sem tornacsarnokuk nincs, 69 százalék rendelkezik sportudvarral. Az iskolák 3 százalékában van uszoda". Magyarországon körülbelül 5500 iskola van, vagyis körülbelül 500 iskolának nincs tornaterme.

Több kibúvó is létezik azonban. Például ha egy iskola több épületből áll, nem kell mindegyikben tornaterem. Elkerülhetik a büntetést úgy is az iskolák, ha tornaszobát alakítanak ki, de már az is elegendő, ha a településen van sportcsarnok, amit a diákok használhatnak. "A szabályozás rugalmas e tekintetben" - tudatta a szakállamtitkárság.