Vágólapra másolva!
Félmilliós bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egy érdi cégre, amelynek vezetője az EBH határozata szerint a származása miatt utasított el takarítónak jelentkező romákat. A kft. vezetője tagadta a vádakat, ám a hatóság szerint egyértelmű a diszkrimináció.
Vágólapra másolva!

Félmillió forint pénzbírságra, valamint a pár ezer forintos eljárási költség megfizetésére kötelezte az Egyenlő Bánásmód Hatóság a takarítással foglalkozó B. Q. B. Kft.-t. Az EBH határozata szerint a céget vezető B. György megsértette az egyenlő bánásmód törvényben előírt követelményét.

Tavaly novemberben jelentkezett állásért az érdi munkaügyi központban Sz.-né, akinek több telefonszámot is adtak az ott dolgozók. A nő még aznap felhívta a takarítókat kereső B. Q. B. Kft. vezetőjét, akivel - elmondása szerint - mintegy 20 percen keresztül beszélgettek a munkáról, a nő családi állapotáról, jogosítványáról, kocsijáról, a munkavégzés helyéről, és meg is egyeztek a másnap reggeli találkozó helyéről és időpontjáról. Abban is megállapodtak, hogy a nő visz még két másik takarítót.

A beszélgetés zárásaként a nő megkérdezte a cégvezetőt, "nem jelent-e problémát, hogy romák?" Elmondása szerint ekkor a férfi "annyit válaszolt, hogy köszöni szépen, és megszakította a beszélgetést" - olvasható az EBH határozatában. A nők panasszal fordultak a munkaügyi központhoz, amelynek alkalmazottja szintén felhívta a férfit, aki azt állította neki: "romákat nem alkalmaz, mert a kollégái nem szeretnének együtt dolgozni velük".

A munkaügyi központ vezetője másnap személyesen hívta fel a kft. vezetőjét, és arra kérte, hogy legalább próbaidőre alkalmazza az embereket. B. György ez elől is elzárkózott, és kérte, hogy inkább töröljék a munkaerő-igénylését. A nők ezután fordultak az EBH-hoz.

Az eljárás során a férfi már másként adta elő a történteket, derül ki a határozatból. Szerinte csak egyetlen percet beszélgettek, s ennek végén annyit mondott csupán, hogy az állást már betöltötték. Elmondása szerint amikor ezt a nő meghallotta, megkérdezte tőle: "Azért nem veszel fel, mert cigány vagyok?". Erre ő nem kívánta folytatni a beszélgetést, és valóban letette a telefont - állította utólag.

Az EBH vizsgálata szerint a férfi nem tudta bizonyítani állításait, míg a nő által elmondottakat több tanú igazolta, ezért megállapította, hogy cége hátrányos megkülönböztetést, "közvetlen diszkriminációt" alkalmazott. A hatóság a pénzbírság mellett eltiltotta a kft.-t a további jogsértéstől, és nyilvánosságra hozta a határozatot, amely ellen közigazgatási eljárás keretében nem lehet fellebbezni.

Kíváncsiak voltunk B. György véleményére is a határozattal kapcsolatban, ám a mobilja ki volt kapcsolva, a cég székhelyén pedig nem vették fel a telefont.