Szülei előtt felel a tanárát megrúgó diák

Vágólapra másolva!
Tanárai és szülei előtt kell beszámolnia tettéről annak a diáknak, aki megrúgta tanárát egy budapesti iskolában. Az igazgató szerint a gyerek nem durva, csak szerepelni akart, szerinte a fizikatanár a hibás abban, hogy nem tudott fegyelmet tartani az óráján.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön, az érintett osztályban tanító pedagógusok és saját szülei előtt kell beszámolnia tettéről annak a diáknak, aki a budapesti Erdélyi utcai Általános Iskola és Gimnáziumban megrúgta, majd egy csapteleppel megfenyegette fizikatanárát - mondta Süveges Éva, az iskola igazgatónője.

A VIII. kerületi iskola vezetője kiemelte, hogy ez lesz a tanuló első nyilvános szereplése az ügy kapcsán. Arról is beszélt, hogy az erőszakoskodó diák "nem egy agresszív, nem egy durva gyerek", hanem "szereplési mániával küzdő" fiatal, aki folyamatosan produkálja magát. Emlékeztetett arra, hogy a tanár "az első számú felelős" azért, hogy az óráján mi történik, noha az is igaz, hogy "a gyereknek nincs joga átvenni a hatalmat, és a gyereknek a bűnét sem mentjük".

Az iskola vezetője arról is szólt, hogy az erőszakoskodó gyereknek asszisztáló diáktársak ellen is megindulhat a fegyelmi eljárás, ha csütörtökön a nevelőtestület úgy dönt.

Elmondása szerint a szaktanár a saját maga védelmére kérte a gyerekektől, hogy vegyék fel mobiltelefonjaikra, hogy mi történik, de ezzel a kérésével szerinte személyiségi jogokat sértett. Az igazgatónő hangsúlyozta: "a gyerekek részéről megrendezett jelenet" volt ez az erőszakoskodás is, ami beleillik abba a képbe, hogy a tanuló "a szereplési vágyát akarta kielégíteni".

Süveges Éva szerint a fizikatanár hibás abban is, hogy nem tudott fegyelmet tartani az osztályban. Ezt alátámasztandó kiemelte, hogy két másik osztály is írt neki, amelyben közölték, hogy nem voltak meg a tanuláshoz szükséges feltételek az órákon a különböző fegyelmezetlenségek miatt. A tanár, miután "szembesült a problémákkal", beadta felmondását, amelyet elfogadtak - jelezte az igazgatónő.

A tanár ott követett el mulasztást az igazgatónő szerint, hogy "módszertani hiányosságát" enyhítendő nem kért segítséget a fegyelmezésben az iskola vezetésétől. Hozzátette: amikor megtekintette kollégája tanóráját, nem volt fegyelmezési probléma, mivel az iskolavezetés előtt nem mertek úgy viselkedni a gyerekek, ahogy egyébként általában szoktak.

Az igazgatónő örül annak, hogy Szili Katalin házelnök felkérésére az országgyűlés oktatási bizottsága foglalkozik majd azzal, megfelelőek-e a diákok magatartását, erkölcsi nevelését meghatározó jogszabályok és hogy miként lehet az iskolai agressziót visszaszorítani.