Pesti temetőket zártak le a szombati vihar miatt

Vágólapra másolva!
Pesten két temetőbe is csak korlátozottan lehet bejutni a szombati viharkárok miatt. A budapesti belvárosban 200 épület rongálódott meg. A vihar által az utakra sodort törmeléket még és vasárnap napközben is takarítják.
Vágólapra másolva!

Lezárták az Új köztemetőt teljesen, a Pesterzsébeti temetőt pedig részlegesen a szombati vihar okozta károk miatt. A Budapesti Temetkezési Intézet szerint minkét temetőben 20-20 fát csavart ki a heves szél, és sírok is megsérültek. A károk pontos felmérése jelenleg is tart, az akadályokat várhatóan hétfőn a nap végére számolják fel. A szombati viharos szél sok épületben tett kárt a fővárosban is, az V. kerületben például 200 épület rongálódott meg kisebb-nagyobb mértékben - kémény, tűzfal dőlt le -, a kerület 20 millió forintot különített el a javításokra.

Budapesten szombat éjjel 34 munkagéppel és szállító járművel takarította a vihar nyomait a Fővárosi Közterület-fenntaró Zrt. Törmeléket, tetőcserepeket és faágakat kellett az utakról eltakarítani, még vasárnap is dolgoztak rajta a közterület-fenntartók. A munkába a tűzoltók is besegítenek a kidőlt fákat, a vastagabb ágakat ők darabolják fel.

Vidéken a Békés megyei Dévaványát, illetve a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánost érték jelentősebb károk a viharban. Dévaványán 220 házat rongált meg az orkán, az önkormányzat a megyei vis maior alapból javítja ki saját ingatlanjait, a magánházak többségének volt biztosítása. Egy közeli cserépgyártó társaság kedvezménnyel biztosít cserepet, a Szeghalmi Többcélú Kistérség Fejlesztési Társulás egymilliós gyorssegélyt nyújt.

Nagyszentjános kormányzati segítséget vár. Itt szinte minden épület - körülbelül 200 - megrongálódott. Több háznak nincs biztosítása, ezért fordulnak a kormányhoz. A településen még vasárnap délelőtt is szakadatlanul esett az eső. Egy győri építőipari vállalat takarófóliával segíti a leszakadt tetejű házak lakóit.