Sólyom kifogást talált a díjak eltörlésében

Vágólapra másolva!
Az államfő szerint megtévesztően járt el a kormány és az ellenzék is, amikor a különböző díjak eltörlését úgy állítják be, mintha az a népszavazás eredménye lenne. Sólyom László rámutatott, a referendum arról szólt, hogy 2009-től eltöröljék-e a díjakat.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök kedden aláírta a népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényt, és ehhez kommentárt is fűzött. Emlékeztetett arra, hogy a népszavazáson feltett kérdések alapján a vizitdíjat és a kórházi napidíjat 2009. január 1-től kell eltörölni, viszont ha ezt előbb teszik meg, akkor szerinte gondoskodni kell a kieső bevételek rendezéséről is.

Sólyom László szerint ezért megtévesztő és indokolatlan mind a kormány, mind az ellenzéki pártok által benyújtott törvényjavaslatok címe, és az a beállítás is, amely szerint ezek a törvények a népszavazáson született döntések végrehajtását jelentenék. "A népszavazást az Alkotmánybíróság határozatai alapján nem is lehetett volna megtartani, ha a kérdések alapján már ebben az évben el kellett volna törölni a díjakat" - jegyezte meg az államfő.

Daróczi Dávid kormányszóvivői erre reagálva az MTI-nek azt mondta, teljes mértékben egyetértenek a köztársasági elnökkel, "a felelős kormány dolgozik azon, hogy megoldja a felelőtlen ellenzék által okozott problémát". Hozzátette, két illetékes miniszter és a kormánypárti frakciók az érintett szakmai szervezeteket bevonva egyeztetéseket folytatnak arról, hogy hogyan lehet a népszavazás után előállt problémákat megoldani. Ez a munka jelenleg is zajlik - jegyezte meg.

Az Országgyűlés március 17-én 199 igen, 1 nem szavazattal 149 tartózkodás mellett fogadta el a népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról a kormány által előterjesztett törvényjavaslatot. Ennek alapján a vizitdíj és a kórházi napidíj április 1-től megszűnik, a tandíjat pedig be sem vezetik.