Vágólapra másolva!
Amennyiben a népszavazáson az igenek kerülnek többségbe, az Egészségügyi Minisztérium kezdeményzni fogja, hogy minél előbb eltöröljék a vizitdíjat - jelentette be Horváth Ágnes. A tárca vezetője ezt azzal indokolta, hogy meg akarja kímélni az egészségügyi dolgozókat attól a konfliktustól, amit a december 31-ig fizetendő vizitdíj okozna. A népszavazásra bocsátott kérdésben ugyanis az eltörlés dátumaként december 31-e szerepel.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium a lehető leghamarabb törvénymódosítást kezdeményez a vizitdíj eltörlésére, amennyiben a március 9-i népszavazáson a lakosság többsége a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése mellett voksolna - közölte csütörtökön Horváth Ágnes.

A miniszter szerint amennyiben az igenek győznek, akkor a tárca meg akarja kímélni az egészségügyi dolgozókat attól a konfliktustól, amit a december 31-ig fizetendő vizitdíj és kórházi napdíj okozna.

A miniszter elmondta: a vizitdíj pótlására nem lát lehetőséget, az adókat és a járulékokat sem emelik meg azért, hogy pótolják a díjak eltörléséből adódó bevételkiesést. Horváth ezzel reagált reflektált a Magyar Orvosi Kamara elnökének azon kijelentésére, hogy a díjak kieséséből adódó hiányt járulékemeléssel kellene pótolni. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy elindult a társadalmi vita a kormány adócsökkentési elképzeléseiről.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz készen áll arra, hogy a népszavazás után benyújtsa az Országgyűlésnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek rendelkeznek a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről. A politikus közölte: a vizitdíjjal nem nőtt a háziorvosok bevétele, ugyanis a kormány elvette az eszközfejlesztési hozzájárulást. A kormánynak ezért a vizitdíj eltörlése után egyszerű dolga lesz: vissza kell adniuk a pénzt - tette hozzá.