Vágólapra másolva!
Arra kötelezte csütörtöki ítéletében a Fővárosi Bíróság a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatot, hogy vonja vissza az Egészségügyi Minisztérium előtti parkolóval kapcsolatos határozatait. Az önkormányzat öt évre visszamenőleg kérte a tárcától az elmaradt parkolódíjakat. A polgármester szerint az ítélet nem vonta kétségbe, hogy a parkoló a belvárosi önkormányzat tulajdona.
Vágólapra másolva!

Az Arany János utca közterület-használatával kapcsolatos határozatai visszavonására kötelezte az V. kerületi önkormányzatot a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtöki jogerős döntésében. Az önkormányzat többek között azt követelte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy öt évre visszamenőleg fizesse meg az elmaradt parkolódíjakat és büntetéseket, összesen mintegy 10,5 milliárd forintot.

A per előzménye, hogy a Fővárosi Főügyészség azt kérte a bíróságtól, mondja ki, hogy a kerületi önkormányzatnak nem volt hatásköre a közterület használatával összefüggő határozat kiadására. A pernek azonban nem volt tárgya az Egészségügyi Minisztérium melletti közterület tulajdonjogának megállapítása.

Az ügyészség szerint az önkormányzat helyett a közterület-felügyeletnek lett volna lehetősége eljárni az Arany János utcai területet parkolóként használó minisztérium ügyében. A bíróság osztotta az ügyészség álláspontját, és indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tulajdonosi és a közhatalmi hatásköröket nem szabad összekeverni.

Rogán Antal a közleményében hangsúlyozta: a Fővárosi Bíróság döntése nem vonta kétségbe, hogy az Egészségügyi Minisztérium előtt található parkoló a belvárosi önkormányzat tulajdona. Nem vonta kétségbe azt sem, hogy a parkolót az Egészségügyi Minisztérium a 2007-es évet megelőző öt évben jogcím nélkül használta. Közölte: új eljárást indítanak, és továbbra sem tesznek le az elmaradt parkolási díjak behajtásáról. A tárca viszont örömmel fogadta a döntést.

Az önkormányzat 2007 nyarán megkereste azokat az állami szervezeteket, amelyek az önkormányzat szerint a kerület tulajdonában álló ingatlanokat parkolónak használták, ám ezért semmiféle díjat nem fizettek. A kerületnek az Egészségügyi Minisztériumon kívül sikerült valamennyi intézménnyel megállapodnia. A tárca azért nem volt hajlandó fizetni, mert állítása szerint a terület a sajátja, annak ellenére, hogy a földhivatali bejegyzés szerint az ingatlan az önkormányzaté. Az üggyel összefüggésben legalább hat peres eljárás indult, ezek egy része az ingatlan tulajdonjogának tisztázására vonatkozik.