Csak 14 közérdekű szerződést tud mutatni az MTV

Vágólapra másolva!
Évi körülbelül 5000 szerződést köt az MTV, ennek ellenére csak 14-ről közölt adatokat honlapján. A közpénzek elköltésének nyilvánosságáról több törvény is rendelkezik, egy tévéelnöki utasítás pedig március elsejét jelölte ki a nyilvánosságra hozás kezdőnapjának. Az MTV azt mondja: ami közérdekű, azt nyilvánosságra hozzák.
Vágólapra másolva!

Az MTV-t, mint közpénzből működő televíziót, több törvény is kötelezi, hogy a gazdálkodására vonatkozó adatokat nyilvánosságra hozza. Ilyen a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabály, az üvegzsebtörvény, az elektronikus információszabadságról szóló törvény. A televízió szerződései ugyanakkor évek óta nem megtekinthetők - nem sokkal Rudi Zoltán elnökké választása után kerültek le az internetről.

Az MTV-t felügyelő közalapítvány kuratóriumának ülésein az elmúlt egy évben többször szerepelt a nyilvánosság kérdése. A témát napirenden tartó fideszes kuratóriumi tag, Szabó László az ombudsman állásfoglalását is kérte az ügyben. Végül tavaly decemberben született egy tévéelnöki utasítás a "Magyar Televízió Zrt. által kezelt közérdekű adatok nyilvánosságra hozataláról", amely március elsején lépett hatályba. Az MTV-nek az érvényben levő szerződésekről kell adatokat közölnie.

Egy évben körülbelül 5000 szerződést köt a köztelevízió - állítja Szabó László. Ezzel szemben március elsején - szombaton - összesen 14 szerződésről talált az [origo] adatokat az MTV Zrt. honlapján. Közülük hat közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódik, a többi nyolcat pedig ötmillió forint feletti értékre kötötték. Ez utóbbiaknál nem a szerződések teljes szövegét, hanem egy összefoglaló táblázatot közöltek. Ebben a következők szerepelnek: milyen céggel, műsorra, határidővel és mennyi pénzért kötötték a szerződéseket.

"Nem kapkodnak különösebben"

Annyival lett jobb az MTV nyilvánossága, amennyivel a tizennégy aránylik az ötezerhez - mondta Szabó László az [origo]-nak. "A közpénz elköltésének módját és formáját teljes egészében közölnie kellene az MTV-nek, elvileg nem szelektálhat a szerződései között" - tette hozzá. Bár Szabó elismeri, hogy több ezer szerződés adatainak közzététele nagy munka, és talán nincs is szükség például a kéztörlő papírok megrendeléséről beszámolni, az ami a honlapon szerepel, kevés.

Forrás: [origo]

Március elseje ugyan nem konkrét határidő, és az MTV azt közölte az [origo]-val, hogy folyamatosan töltik fel az adatokat. Az MTV közleménye szerint a honlapon "megtalálhatóak lesznek" többek között a következő adatok: a szervezeti felépítés, az MTV többségi tulajdonában álló cégek adatai, a tevékenységével kapcsolatos vizsgálatok nyilvános megállapításai, különböző statisztikák, az alkalmazottak száma, az MTV üzleti terve és kötelező beszámolója, az ötmillió forint feletti értékű szerződések adatai.

A köztévé az információszabadságról szóló törvényekkel összhangban teszi közzé a közérdekű adatokat honlapján - olvasható az MTV [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Ezen kívül ugyanitt "ismerteti az egyedi adatigénylés szabályait, valamint az igénybe vehető jogorvoslati lehetőségeket".