Szerdán elismerhetjük a független Koszovót

Vágólapra másolva!
Nem tagadja a Külügyminisztérium azt a horvát értesülést, miszerint március 19-én három ország - Bulgária, Horvátország és Magyarország - elismeri a független Koszovót. Külügyi forrásunk megerősítette, hogy a három ország összehangolja Koszovó elismerésének időpontját és nem kívánta tagadni azt sem, hogy a függetlenség elismerése szerdán történik meg. Ezt a verziót erősíti, hogy szerdán lesz kormányülés, amin viszont nem lesz jelen Göncz Kinga külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan nem erősítette meg, de nem is tagadta külügyi forrásunk azt a horvát lapértesülést, miszerint három ország - Bulgária, Horvátország és Magyarország - március 19-én elismeri a független Koszovót. A Jutarnji List horvát napilap értesüléséről a Bulgarian News Network számolt be honlapján.

Megkerestük a Külügyminisztériumot, ahol meglepődtek a kiszivárgott információn, majd kis idővel később külügyi forrásunk megerősítette, hogy a három ország összehangolja Koszovó elismerésének időpontját. Nem kívánta megerősíteni, hogy az elismerés napja szerda lesz, de nem is tagadta azt. Az [origo] kereste a kormányszóvivőket is, de a Kormányszóvivői Irodán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg egyikőjük sem elérhető telefonon.

A március 19-i időpontot valószínűsíti, hogy szerdán lesz kormányülés. Igaz ugyanakkor, hogy Göncz Kinga külügyminiszter nem lesz Magyarországon szerdán, mivel március 16. és 21. közötti hivatalos látogatáson vesz részt Japánban és Vietnámban.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a kormány szerdai ülésén dönthet Koszovó elismeréséről. A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország azért sem ismerte korábban Koszovót, nehogy atrocitások érjék a nemzeti ünnepen a határon túli magyarokat.

A szokásjog alapján egy állam elismeréséről a kormány dönt, az alkotmány rendelkezése alapján ugyanakkor a diplomáciai kapcsolatok felvételéről az államfő határoz - mondta az MTI-nek Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy először a külügyminiszter előterjesztést tesz a kormánynak egy állam elismeréséről. A kormány erről határozatban dönt és a diplomáciai kapcsolat felvétele érdekében ezzel párhuzamosan felhatalmazza a külügyminisztert, hogy előterjesztést tegyen a kérdésben a köztársasági elnöknek. Az államfő a kormányhatározat ismeretében dönt a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

Magyarverésektől tart egy vajdasági politikus

Elképzelhető, hogy lesznek magyarverések a Vajdaságban azt követően, hogy a magyar kormány szerdán elismeri független államként a Szerbiától elszakadt Koszovót - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kedden Budapesten az MTI-nek. Hozzátette: reméli, hogy ez nem történik meg.

A VMSZ elnöke elmondta: mindent megtett annak érdekében, hogy minimális legyen a veszély, egyeztetett a szerbiai pártokkal, a kormánnyal és a rendőrséggel. Hozzátette: a vajdasági magyarok folyamatos kapcsolatban vannak a magyar kormánnyal és a külügyminisztériummal is.

A koszovói elismerés egyúttal azt is jelenti Magyarország számára, hogy NATO- és EU-tagországként kötelezettséget vállal a negatív következmények kivédésére. Budapest ugyanakkor a diplomáciai fellépésen kívül nem tehet mást - jegyezte meg a vajdasági magyar politikus. Kitért arra, hogy az elmúlt néhány napban több olyan kijelentést is tettek vezető szerb politikusok, amely bátorítást jelenthetnek a radikálisoknak.

Történelmi lépés

A Szerb tartományként, de ENSZ-ellenőrzés alatt és önállóan működő Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét. A függetlenség deklarálását több hetes huzavona előzte meg, majd Belgrádban zavargások törtek ki a nagy többségében albánok lakta állam önállósodása miatt.

Az önkényesen kikiáltott koszovói önállóság megosztotta az EU-t, a befolyásos államok többsége hezitált. Korábban nem volt arra példa, hogy egy állam egy részének lakossága önrendelkezési jogára hivatkozva, előzetes megállapodás nélkül fordított volna hátat az anyaországnak, így Koszovó függetlensége különleges lépésnek számít. Koszovó ugyanakkor nem lehet nyugodt, ha lesz olyan állam, amelyik nem ismeri el, akkor felemás marad függetlensége.

Azok az államok amelyek nem ismerik el Koszovót, semmilyen kapcsolatot nem tartanak fent vele. Nem lesz diplomáciai külképviseletük (azt egy harmadik ország konzulátusa látja el), nem ismerik el a koszovói törvényeket és mivel nem ismerik el az útlevelük, nem engedik be az új ország állampolgárait sem területükre.