Magyar céggel takaróztak az amerikai lőszercsalók

Vágólapra másolva!
Kínai gyártású ósdi lőszereket szállított Afganisztánba úgy egy amerikai cég, hogy azt állította róluk: egy magyar cég gyártmányai. A hírbe hozott magyar vállalkozás perrel fenyegeti a Pentagontól 300 millió dolláros afganisztáni megrendelést kapó AEY Inc.-ot, ha az visszaélt a nevével. Mint kiderült, az amerikai cég kelet-európai - főként albániai - raktárakban porosodó, gyakran silány minőségű töltényeket szállított. Fel is függesztették a vele kötött szerződést. A visszaélésekről csütörtökön közölt leleplező írást a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Valójában Kínában állították elő azokat az Afganisztánnak szánt, egy amerikai cég által szállított lőszereket, amelyek a tanúsítvány szerint magyar gyártmányúak voltak - írja a The New York Times. Az amerikai lap pénteken újabb cikket közölt az afganisztáni lőszerszállítással kapcsolatos visszaélésekről.

A The New York Times csütörtöki cikkéből derült ki, hogy a Miami Beach-i székhellyel működő AEY Inc. közel 300 millió dollár értékű állami megrendelést kapott arra, hogy ellássa lőszerrel az afgán fegyveres erőket. Csakhogy a cég alig használható, 40 évesnél is idősebb, zömében kínai gyártású töltények millióit szállította le. Ezek beszerzéséhez ráadásul olyan vállalatokkal dolgozott együtt, amelyeket az amerikai kormány az illegális fegyverkereskedelmet végző cégek listáján tart nyilván.

Az amerikai hadsereg vizsgálatot indított, és felfüggesztette a társaságnak adott megrendeléseket. A cég elnöke, Efraim Diveroli ugyanis félrevezette a hadsereget, amikor aláírta azokat a tanúsítványokat, melyek szerint egy Afganisztánnak szánt szállítmányt - összesen 28 raklap lőszert - az MFS 2000 nevű magyar cég gyártotta, holott a muníció valójában Kínában készült - írja a The New York Times.

A magyarok nem árulnak kínait

Az MFS 2000 péntek délután kiadott közleménye azt állítja: az AEY Inc. részére 2007 május és augusztus között 7,62 mm-es lőszereket szállított egy 2007-ben kötött szerződés szerint. A közlemény szerint a tranzakcióban kiszállított lőszerek a Magyar Honvédséggel kötött szerződés alapján, annak készletéből kerültek az MFS 2000 Zrt. tulajdonába. A szerződésnek megfelelően ezen lőszerek értékét az MFS 2000 Zrt. beszámította a Magyar Honvédség részére szállított új gyártású katonai lőszerek árába - írják.

"Magyarország soha nem importált Kínából lőszert, így az általunk szállított lőszerek sem lehettek kínai eredetűek. Az amerikai cég számára eladott lőszerek Magyarországon készültek. Az elvégzett ballisztikai és működési tesztek alapján a lőszerek megfeleltek az AEY Inc. által megadott minőségi előírásnak" - közölte a cég. Szerintük a kereskedelmi megállapodással kapcsolatban minden hazai és nemzetközi előírást teljes körűen betartottak. "Amennyiben bebizonyosodik, hogy az AEY Inc. visszaélt cégünk nevével, és valótlanságot állított a lőszer származását illetően, akkor az MFS 2000 Zrt. megteszi a szükséges jogi lépéseket" - zárul a közlemény.

Meghallgatják az amerikai céget

A hadsereg beszerzéseinél történt csalásokat vizsgáló ügyosztály idén januárban keresett fel egy afganisztáni raktárat, ahol a fenti lőszerszállítmányt tárolták, és a helyszíni vizsgálat során kiderítette, hogy a lőszereket Kínában gyártották. Diverolinak, aki elzárkózott az ügy kommentálásától, egy hónapja van arra, hogy cáfolja a vizsgálat megállapításait.

Henry A. Waxman, az amerikai képviselőház felügyeleti és kormányreform-bizottságának demokrata elnöke szerint a testület a jövő hónapban meghallgatásokat fog tartani az AEY-nek adott megrendelések ügyében. Ike Skelton, a képviselőház fegyveres erők bizottságának demokrata elnöke ugyancsak bejelentette, hogy az általa vezetett testület is meg fogja vizsgálni a katonai beszerzéseket, és mindent megtesz azért, hogy ez a gyakorlat többé ne ismétlődhessen meg.

Az amerikai hadseregnek a helyszínen vizsgálódó szakértői jelentésükhöz fényképeket is mellékeltek, melyek szintén azt bizonyítják, hogy az állítólagos magyar lőszerek kínai üzemekből származnak - írja a The New York Times.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön azt közölte az üggyel kapcsolatban, hogy nem állt jogviszonyban a jelzett amerikai céggel. A tárca szerint a Magyar Honvédség lőszert egyáltalán nem értékesít, a feleslegessé vált, lejárt szavatosságú lőszereket pedig megsemmisítteti.