Felfüggesztett börtönt kaptak a kazetta-ügy vádlottjai

Vágólapra másolva!
Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság az úgynevezett kazetta-ügy három vádlottjára, akik még 2000-ben többmilliós összeget akartak adni az akkori földművelésügyi miniszter, Torgyán József fiának közbenjárásáért egy agropark létesítéséhez. Az egyezkedésről hangfelvétel készült, az ennek alapján kipattant ügy mostanáig húzódott. Torgyán Attila ellen már korábban megszüntették a nyomozást.
Vágólapra másolva!

Két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság szerdán a kazetta-ügy három vádlottját hivatali befolyással üzérkedés miatt. A per elsőrendű vádlottja, Benczéné Tóth Judit ügyvéd nyolc hónap börtönbüntetést, Deésy Géza másodrendű és Mittelmayer Ferenc harmadrendű vádlott pedig hat-hat hónap börtönbüntetést kapott. A negyedrendű vádlottat, Mittelmayer Ferencnét szintén bűnösnek találta a bíróság, őt egy év próbára bocsátották. Az ügyész, a vádlottak és védőik az ítéletet tudomásul vették, így az jogerős.

A vád szerint Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné 2000-ben egy agropark létesítéséhez akart támogatást szerezni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Ennek érdekében megbeszélték Benczéné Tóth Judittal, hogy az ügyvédnő hárommillió forintot juttat el Torgyán József akkori földművelésügyi miniszter fiának, Torgyán Attilának azért, hogy közbenjárjon apjánál az agropark létesítésének érdekében. A megbeszélésről Deésy Géza titokban hangfelvételt készített, s ennek nyilvánosságra kerülése robbantotta ki az ügyet 2001 januárjában.

A pert 2003 januárjában kezdte tárgyalni a bíróság, de 2003 márciusában fel is függesztette, mert előbb Deésy Géza tűnt el, aztán Mittelmayer Ferenc. A bíróság végül 2008 márciusában tudta folytatni a büntetőper tárgyalását. Az eljárás során Benczéné, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné azt vallotta, hogy csak színjáték volt a rögzített beszélgetés. Állításuk szerint Deésy pénzzavarban volt, egyre gyakrabban követelt pénzt Mittelmayer cégétől.

Az ítélet indoklásából azonban kiderül, hogy a bíróság szerint nem színjátékról volt szó, az elsőrendű vádlott ügyvédként pedig egyébként sem mehetett volna bele egy ilyen szituációba, amelyről tudnia kellett, hogy bűncselekmény megállapítására alkalmas. Ugyanakkor azért felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki, mert sok enyhítő körülmény volt.

Deésy Géza az utolsó szó jogán azt emelte ki, hogy nem tőle, hanem egy kisgazda képviselőtől került a hangfelvétel a Népszavához, ezt követően tett önfeljelentést. Mint mondta, nem akarta felhasználni zsarolásra a felvételt. Szerinte a kisgazda képviselőcsoport akarta leváltani Torgyán Józsefet, ehhez készült a hangfelvétel, bizonyítandó, hogy az FVM-ben csak vesztegetési pénzzel lehet előre jutni. Az ügyben eredetileg gyanúsított volt Torgyán Attila is, vele szemben azonban - bizonyíték hiányában - korábban megszüntette az eljárást a rendőrség.