Vágólapra másolva!
Három eseményen jelenik meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök március 15-én: az ünnepélyes zászlófelvonáson, a  Kossuth-emlékmű koszorúzásán, majd az esti díszelőadáson beszédet mond.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc március 15-én a nemzeti lobogó felvonásán, a Kossuth-emlékmű koszorúzásán, és a Művészetek Palotájában tartandó ünnepi díszelőadáson vesz részt hivatalosan; utóbbin beszédet is tart - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján. Hivatalos minőségükben ugyanezeken a programokon vesznek részt a közjogi méltóságok és az állami protokoll tagjai is.

Azt egyelőre nem tudta megmondani a szóvivő, hogy Múzeumkertben lesz-e kormányzati szónok. Budai Bernadett szerint a március 15-i programok megtervezésekor két szempontot vettek figyelembe: egyrészt, hogy az ünnepség méltó legyen az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójához, másrészt, hogy minden korosztály számára kínáljanak programot.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy idén a korábbi éveknél kevesebb protokolláris esemény, míg több családi program lesz március 15-én. A programok között említette, hogy 14-én és 15-én történelmi hangoskiállítást tartanak öt belvárosi metróállomáson, ahol a forradalom történeteit és korabeli zenéket hallgathatnak az arra járók, "100féle Erdély" címmel óriásfotó kiállítás is lesz. Ismét ünnepi díszbe öltözik a Lánchíd is, a forradalom 12 pontjához kapcsolódva 12 állomás idézi majd a forradalom eseményeit a hídon.

Fokozottan ellenőriznek a fővárosban

A korábbi évektől eltérően idén fokozott biztonsági ellenőrzések mellett vehetnek majd részt az érdeklődők a fővárosi önkormányzat március 15-i ünnepségén a Petőfi-szobornál - tudta meg az MTI szerdán városházi forrásokból. A szervezők az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által az állami megemlékezésekre készített biztonsági szabályzatot alkalmazva akarják elérni, hogy méltó legyen az ünnep. A főváros ünnepségét csakúgy, mint a március 15-i állami megemlékezéseket, két kordonon keresztül lehet majd megközelíteni.

A színpad közelébe azok mehetnek, akik a második ellenőrző pontnál átesnek a személyes ellenőrzésen. A Petőfi-szobor körzetében kialakítandó kordonok ellenőrzési pontjainál lesz ruha- és csomagellenőrzés, megtiltják például a nyeles esernyők, a zászlórudak és az üvegek bevitelét a kordon területére. A főváros ünnepségére csak a nemzeti lobogót, Budapest és az EU zászlaját lehet majd bevinni.