Gyógyszercégeket meszelnének el a vakok

Vágólapra másolva!
Több gyógyszercég elmarasztalását kéri egy vakokat képviselő civil szervezet, mivel a gyártók nem hajlandók olyan betegtájékoztatót készíteni, amelyet a vakok és gyengén látók is el tudnának olvasni. A gyógszercégek annak ellenére nem hajlandók erre, hogy ezt jogszabály írja elő.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc gyógyszer cég elmarasztalását kéri az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól (EBH) a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete. A civil szervezet azt nehezményezi, hogy a cégek annak ellenére nem teszik a vakok számára olvashatóvá a készítmények tájékoztatóit, hogy azt jogszabály írja elő.

Egy 2005-ös egészségügy-minisztériumi rendelet szerint a gyógyszercégeknek a vakok által is olvasható formában is el kell készíteni a betegtájékoztatókat, ha azt a vakokat képviselő civil szervezet kéri.

Fodor Ágnes, a civil szervezet elnöke elismerte, irreális követelés lenne azt kérni, hogy minden egyes gyógyszerdobozban legyen egy vakok számára is olvasható tájékoztató. Ehelyett mindössze arra kérték a cégeket, hogy bizonyos számú Braille- vagy nagyított írással ellátott tájékoztatót is készítsenek, melyet aztán a civil szervezet majd kipostáz az igénylőknek. Fodor szerint 18 cég azonban erre sem volt hajlandó. Azt, hogy milyen cégekről van szó, Fodor nem árulta el, mindössze annyit mondott: volt olyan cég, amelynek a munkatársa kizavarta őket a tárgyalóteremből.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete múlt pénteken nyújtotta be keresetét az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, amelynek 90 napja van arra, hogy elbírálja a panaszt. Amennyiben az EBH jogosnak tartja azt, a civil szervezet azt kéri: hozzák nyilvánosságra a szerintük diszkrimináló cégek nevét.