Romákat fenyegettek Devecseren

Vágólapra másolva!
Szkinhedek fenyegettek meg romákat Devecseren, ahol a héten egy szélsőséges romaellenes cikk jelent meg a városi lapban. A helyi cigányok szerint a szkinhedek azt kiabálták nekik, hogy már semmit sem szabad róluk írni. A helyi önkormányzat ugyanis bezúzatta a lapot, bocsánatot kért, és vizsgálja a cikk megjelentetésének körülményeit.
Vágólapra másolva!

Szkinhedek fenyegettek meg romákat vasárnap a Veszprém megyei Devecserben. A lomizós romák nemrég megnyílt piacánál a volt laktanyában 10-12 kopasz, fekete ruhás, bakancsos fiatalember sorakozott fel, és kiabálva szidalmazták és fenyegették az ott lévőket. Mire az ajkai járőrök kiérkeztek, a szkinhedek már eltűntek.

A rendőrök arról is csak úgy hallottak helyi romáktól, hogy egy cigány fiút a Béka csárdánál a falhoz löktek a fekete ruhások. Szijjártó Géza, a devecseri romák egyik szószólója egy szemtanútól hallotta, hogy a szkinhedek azt mondták cigány gyereknek: mit ugráltok, kinyírunk benneteket. Szíjjártó szerint a szkinhedek utóbb sorra jártak a városban a kocsmákat és csárdákat, és ha romákat láttak, szidalmazták és veréssel fenyegették őket.

Németh Józsefné, a Devecseri Cigányokért Egyesület vezetőségi tagja szerint a cigány családok "félnek és vasárnap bezárkóztak, nem engedik ki az utcára a gyermekeiket". Szerinte a falra felnyomott fiúnak azt is kiabálták, hogy "mit lázadoztok, rólatok már nem lehet semmit sem írni". Hétfőn ugyanis a devecseri városi lapban egy szélsőséges, cigányokat sértő cikk jelent meg, amely nagy felháborodást váltott ki a romák körében.

Holczinger László, devecseri polgármestere szerint a város rendkívüli ülésen határolódott el a romákat sértő cikktől, és a lap fellelhető példányait visszavonta, zúzdába küldte. Az írás megjelentetésének kivizsgálására bizottságot hoztak létre. A lap márciusi számában megkövetik a romákat. A polgármester nem tudott a vasárnapi fenyegetőzőkről. A polgármester szerint nincs roma ügy a városban, a lomizás (Ausztriában és Németországban kidobált lomok összegyűjtése és azok árusítása) egyértelműen "városképi és köztisztasági" kérdés, illetve a tiltott kereskedés megszüntetésének ügye. A volt laktanyában nemrég megnyílt piacon már 40-50 lomis árusítja a holmijait.