Civilek támadták meg a biztosítási törvényt

Vágólapra másolva!
Februárban egy magánszemély, csütörtökön a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal nevű civil szervezet támadta meg az Alkotmánybíróság előtt az egészségbiztosítási reformról szóló törvényt. A februárban elfogadott jogszabály lehetővé teszi, hogy a betegek ellátását megszervező pénztárakban megjelenjen a magántőke.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz fordul az egészségbiztosítási törvény miatt a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK). A civil szervezet a jogszabály megsemmisítését kéri - jelentette be csütörtökön Éger István, a kerekasztal titkára, aki egyben a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. Éger szerint a pénztártörvény sérti a jogbiztonság elvét, valamint a szociális biztonsághoz, és a legmagasabb testi-lelki egészséghez való jogot.

Sólyom László köztársasági elnök február 18-án írta alá az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Az államfő a törvény december 17-i elfogadása után megfontolásra visszaküldte a jogszabályt az Országgyűlésnek, amely néhány módosítással február 11-én ismét megszavazta azt. A köztársasági elnök ezután már nem mérlegelhetett, alá kellett írnia a törvényt. A jogszabályt egy magánszemély már február 22-énmegtámadta az Alkotmánybíróság előtt.

Elképzelhető azonban, hogy a koalíciós pártok sem ragaszkodnak majd a törvényhez. A március 9-i népszavazás után ugyanis több szocialista politikus felvette: a megyénként létrehozott pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kéne tartani. A törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a pénztárakban kisebbségi - legfeljebb 49 százalékos - tulajdonosként megjelenjen a magántőke.