Nyomoznak a MÁV Cargo ügyében

Vágólapra másolva!
Befolyással való üzérkedés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda a MÁV Cargo privatizációja ügyében. A több mint százmilliárdos ügylettel összefüggésbe hoztak egy céget, amely 1,8 milliárdos sikerdíjat kapott. A Cargót megvásárló osztrák társaság elnökségi tagja szerint a magas sikerdíj indokolt, és nem lobbizásért, hanem tanácsadásért jár.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) befolyással való üzérkedés gyanúja miatt a MÁV áruszállítási cége, a Cargo privatizációjával kapcsolatban - erősítette meg az [origo]-nak a Népszava információját az NNI. A nyomozást befolyással üzérkedés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indították meg.

"A feljelentés kiegészítés során teljes körűen nem sikerült a vonatkozó, illetve szükséges adatokat, iratokat beszerezni, ezért az ügy körülményeinek megnyugtató tisztázása érdekében vált szükségessé a nyomozás elrendelése" - áll az NNI közleményében, melyet az [origo]-nak juttatott el.

A nyomozásról a MÁV már hivatalos értesítést kapott - közölte az MTI-vel Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Kavalecz újra elmondta, hogy a vasúttársaság törvényesen járt el a MÁV Cargo eladásában, és semmiféle kapcsolatban nincs és nem is volt az osztrák sikerdíj- ügyben érintett Geuronet Bt.-vel.

A MÁV-nál nem folytattak semmiféle lobbi tevékenységet - mondta a sajtófőnök -, hozzátéve, hogy a vasúttársaság visszautasítja az ezzel való gyanúsítgatást és azt, hogy bárki a MÁV Cargo nevéhez kapcsolja a sikerdíj-ügyet. A sajtófőnök szerint a verseny tisztaságát igazolja az is, hogy a vesztes pályázók egyike sem élt panasszal a döntés után.

A privatizációval összefüggésbe hozott lobbicég állítólagos 1,8 milliárdos sikerdíja kapcsán vizsgálódik a hazai lobbitevékenységet felügyelő Igazságügyi Hivatal, a magyar és az osztrák versenyhivatal, sőt az ügy felkeltette az Európai Bizottság figyelmét is - írta a Népszava.

Gustav Poschalko, a MÁV Cargót megvásároló Rail Cargo Austria (RCA) elnökségi tagja a Magyar Közlekedés szerdai számában megjelent interjúban elmondta: a privatizációs eljárás és szerződés jogszerű, tiszta és szokványos volt, míg a vártnál magasabb, 102,5 milliárd forintos vételárat azzal indokolta, hogy biztosra akartak menni.

Gustav Poschalko az interjúban azt mondta, hogy "nincs alapja a korrupciós gyanúnak, mivel az értékelő bizottságot senki sem tudta volna befolyásolni, mert mi adtuk a legjobb ajánlatot, a legmagasabb árral, aminek meghatározásában kulcs-szerepe volt a tanácsadó cégnek". Elmondta, hogy a Geuronet Bt. tanácsadó cég honoráriumot kapott és a versenyhivatali hozzájárulás után sikerdíjban részesül. Ennek mértéke Ausztriában az üzleti életben megszokott és elfogadott.

"A Geuronet egyértelműen tanácsadói és nem lobbi tevékenységre kapott megbízást, mivel ez utóbbira nem volt szükségünk. Ma már tudom, hogy Magyarországon a lobbizás engedélyhez kötött tevékenység, Ausztriában nem. Az osztrák sajtóban sajnos nem tettek különbséget a két tevékenység között, így ebből adódhatott a félreértés" - mondta Gustav Poschalko a szakmai újságnak.