Árhullám vonul le a Tiszán

Vágólapra másolva!
Elsőfokú készültség van több térségben a Tiszán levonuló árhullám miatt. A márciusi esők hatására több árhullám is várható.
Vágólapra másolva!

A márciusban hullott jelentős csapadék hatására árhullám vonul le a Tiszán, ezért szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el több helyen - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bodnár Gáspár. A folyó bal partján Nagyhalász, Buj és Gávavencsellő között, illetve a Tiszába torkolló Lónyay-főcsatorna baloldali töltései mentén; Kótaj és Gávavencsellő térségében van készültség.

A Tiszán egy második árhullám érkezése is várható, amely utoléri az elsőt, így a folyó alsóbb szakaszain várható számottevőbb, elsőfokú készenléti szintnek megfelelő vízállás - mondta Bodnár Gáspár. Március elseje óta jelentős esőzések voltak a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén, a határon túl 85, egyes helyeken 150, míg a hazai körzetekben 10-20 milliméter esőt mértek. Szerencse, hogy a hegyvidéken már jelentéktelen a hó mennyisége - tette hozzá a vízügyi szakember.

A sok eső a Tisza vízszintjét 6-7 méterrel növelte meg ukrajnai területen, sok helyen a hullámtér a töltésig víz alá került. A második árhullám miatt a Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszon is elsőfokú árvízvédelmi készenlét elrendelése várható a gátak mentén, a 300 és 600 centiméter közötti vízmagasság miatt.