Felfüggesztette a bíróság a tubesi építési engedélyt

Vágólapra másolva!
Sikert ért el Pécs önkormányzata, valamint azok a civil szervezetek, amelyek bírósági úton megtámadták a tubesi radarra vonatkozó építési engedélyt. A bíróság jogerősen felfüggesztette az építési engedély végrehajtását, így a tiltakozók időt nyertek. A honvédelmi tárcának 1,2 milliárdos kártérítést kell fizetni a radart gyártó olasz cégnek.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai lokátor másodfokú építési engedélyének végrehajtását - jelentette be Pécs alpolgármestere, Tóth Bertalan hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen.

A döntés azt jelenti, hogy egyelőre nem kezdődhet meg a beruházás - mondta el Tóth a február 7-én kelt határozat kézhezvétele után. Meg kell várni, amíg határozat nem születik azokban a beadványokban, amelyekben az építési engedély hatályon kívül helyezetését és új eljárás lefolytatását kérték civil szervezetek, Pécs önkormányzata és magánszemélyek.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy ha idővel helyt adnának ezeknek a beadványoknak, az addig elvégzett kivitelezési munkák már olyan károkat okoznának a környezetben és a vízbázisban, hogy kétséges volna az
eredeti állapot visszaállíthatósága. Az indoklásban szerepel az is, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt a radarállomás felépítésére, de ezt nem kötötték helyhez és időhöz, vagyis nem szabták meg, a létesítményt hol és mikor kell megépíteni.

Tóth Bertalan szerint a Fővárosi Ítélőtábla mostani határozata nem tesz pontot az ügy végére. Nem lehet kijelenteni, hogy a létesítmény nem épül meg a Tubes-hegyen, de azt sem, hogy megépül. A bíróság hatályon kívül helyezheti az építési engedélyt, új eljárásra kötelezheti a Honvédelmi Minisztériumot, de helyben is hagyhatja a másodfokú határozatot.

1,2 milliárdot kell fizetni

A Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői közleményében hangsúlyozza: az ítélőtábla döntése az építkezés azonnali végrehajthatóságára vonatkozik, nem hatálytalanítja a kiadott építési engedélyt, amely így továbbra is érvényes. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a bírósági döntés nem kérdőjelezi meg a tubesi beruházás egészének a célszerűségét, és nem mond ítéletet a radartelepítésről. Az építési engedély tárgyában a Fővárosi Bíróságon, a 2008. május 9-én kezdődő peres eljárás során születik majd végső döntés.

A HM-nek körülbelül 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a Tubesre tervezett radar szállítójának, és továbbra is fenn kell tartania az elavult radarrendszert a Dunántúlon - közölte Nagy Andrea Éva, a tárca médiaosztályának munkatársa a jogerős ítélet kapcsán. Nagy Andrea Éva az MTI kérdésére elmondta, hogy a honvédelmi tárca a jövőben egyeztetni fog a tendereztetést végző NATO-ügynökséggel, illetve a radart gyártó olasz céggel is a kártérítés összegéről, annak érdekében hogy minimalizálják annak összegét.

Február végén civil tiltakozók attól tartottak, hogy a Honvédelmi Minisztérium nem várja meg a bíróság döntését, és máris építkezni akar. Eltorlaszolták el a Tubes hegyre vezető utat, hogy így akadályozzák meg a NATO-lokátor építését. A tárca azt állította: csak karbantartást végeztek a hegyen álló antennákon.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése a civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult. Pécsi civil szervezetek tavaly szeptemberben aláírásgyűjtésbe kezdtek egy Tubessel kapcsolatos népszavazás kiírásáért. A helyi népszavazás érvénytelen lett, ugyanakkor a szavazók többsége elutasította a radar építését. A kormány ezután döntött úgy: a Tubesen épüljön meg a lokátor.