Szembeszáll a zacskómániával a Tesco

Vágólapra másolva!
Februártól nem lehet tucatszámra elvinni az ingyenes Tesco-nejlonzacskókat. Bár továbbra is lesznek ingyen zacskók, azok a cég szerint környezetbarátabbak és nagyobbak lesznek, hogy kevesebb is elég legyen, de ezentúl a pénztáros oszt ki annyit a vevőknek, amennyibe épp belefér a vásárolt áru. Emellett több tartós táska közül választhatnak a vevők, igaz, ezeket pénzért árulják.
Vágólapra másolva!

Egy olvasónk meglepődve észlelte néhány napja, hogy az egyik Tescóban vásárolva nem tettek elé szokás szerint egy köteg nejlonzacskót, csupán két zacskót kapott a pénztárnál, amibe viszont nem fért el a vásárolt áru. A Tesco valóban korlátozza februártól az ingyen zacskó mennyiségét, de azért nem ennyire - közölte az [origo]-val Benkó Zsuzsanna, a Tesco PR osztályának munkatársa.

Februártól ugyanis a pénztáros méri fel, mennyi zacskóra van a vevőnek szüksége, és csak annyit ad ki, amennyibe a vásárolt áru belefér. "Egyrészt a takarékosság, másrészt a környezetvédelmi szempontok miatt döntöttünk így. Korábban ugyanis a vevők belemarkoltak a zacskókba, és vitték számolatlanul. Ráadásul a régi zacskók környezetszennyezők is voltak" - tette hozzá Benkó. Az új zacskók nagyobbak, hogy kevesebb kelljen belőlük, és 18 hónap alatt teljesen lebomlanak.

A cég emellett megpróbálja átszoktatni a vevőket a tartós zacskókra. Igaz, ezek pénzbe kerülnek, de többféle színben, formában dobták őket piacra, hogy minél vonzóbbak legyenek. Benkó szerint a katicamintás a legkelendőbb. Forgalomba hoztak egy úgynevezett örök életű zacskót is, amelyet csak egyszer kell megvásárolni, és ha tönkremegy, ingyen kicserélik.

Az írországi Tescókban például rövid idő alatt 95 százalékkal esett vissza a zacskófogyasztás, miután pénzért kezdték adni a szatyrokat. A magyarok azonban még mindig ragaszkodnak a megszokott ingyen zacskókhoz, és ezt a gyakorlatot csak lassan lehet megváltoztatni.

A nejlonzacskók azért is nagyon veszélyesek, mert a tengeri teknősök és madarak tápláléknak nézik, és lenyelik az óceánokban sodródó zacskókat. Környezetvédők szerint létezik ugyan technológia a zacskók újrahasznosítására, de ez annyira drága a zacskó árához viszonyítva, hogy más hulladékokkal ellentétben a nejlonzacskó lerakóba vagy égetőbe kerül - jobb esetben, hiszen zacskók szállnak a levegőben a városokban, vagy szennyezik a földeket, erdőket.