Kimustrált gyerekek kerülnek külföldi szülőkhöz

Vágólapra másolva!
A norvég örökbefogadó szülők szívesen nevelnek fogyatékos gyereket is, az olaszoknak pedig nincs ellenére, ha egyszerre három fővel bővül a család. A gyerekre vágyó külföldiek jó eséllyel próbálkoznak Magyarországon, mert a magyar házaspárok elég válogatósak. Évente átlagosan 100 olyan gyerek kerül külföldre, aki magyar szülőknek nem kellett.
Vágólapra másolva!

Több vizsgálat is indult egy jászladányi kisfiú ügyében, akit - miután a gyerek édesanyjának felügyeleti jogát megszüntették - olasz szülőknek adtak örökbe. Az édesanya most megpróbálja visszaszerezni a gyereket, amihez jogi segítséget kért. A felügyeleti jogkör visszaállítását peres úton lehet kérni, akkor viszont már nincs visszaút, ha valaki önként lemondott a gyereke felügyeleti jogáról - mondta Katonáné Pehr Erika, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium gyermekvédelmi főosztályvezetője.

A jászladányi eset abból a szempontból nem különleges, hogy a gyerek külföldi szülőkhöz került. Néhány éve minden évben száz felett van a külföldre örökbe adott gyerekek száma. Tavaly például összesen 130 gyereket adtak örökbe külföldre, a legtöbben (56-an) 6 és 10 éves kor közöttiek voltak, szintén sokan (48-an) kerültek ki a 3-6 éves korosztályból. Összehasonlításul, az összes örökbeadás évente 700-750 körül szokott lenni.

Külföld: három hazai elutasítás után

Külföldre kizárólag akkor kerülhet gyerek, ha itthon három gyerekre váró párnak is felajánlották, de egyiknek sem kellett. Ez azért nem ritka, mert a magyar szülők közül sokan válogatósak, minél fiatalabb gyerekre vágynak, előfordul, hogy meghatározzák, hogy egészséges szőke kisfiút szeretnének - mondta az örökbefogadásoknál segédkező Gólyahír Egyesület elnökségi tagja, aki azt is hozzátette: szerinte az a lényeg, hogy minél előbb családhoz kerüljön a gyerek, másodlagos, hogy az melyik országban van.

A külföldi örökbefogadóknál általában kevésbé jelent gondot, ha a gyerek beteg, vagy fogyatékos. A norvégok és a hollandok például szívesen fogadnak örökbe fogyatékos gyereket, az olaszok pedig nem bánják, ha egyszerre két-három testvért kell örökbe fogadniuk. Rajtuk kívül még spanyol és francia szülők is szoktak örökbe fogadni magyar gyerekeket - tudtuk meg a minisztérium főosztályvezetőjétől.

Szigorúbb az utánkövetés

A magyar hatóságok nem állnak közvetlen kapcsolatban a külföldi szülőkkel, csak az irataikat kapják meg a kinti gyerekvédelmi hatóságtól. Várakozási idő az ő esetükben is van, általában a hazai és a külföldi szülők is éveket várnak gyerekre, mostanában a 2005-ben jelentkezett szülőknek ajánlanak gyerekeket.

A külföldre kerülő gyerekeket - szociális munkások felügyelete mellett - felkészítik arra, hogy új országban kell beilleszkedniük, az örökbefogadó szülőknek kötelező itthon eltölteni egy hónapot a gyerekkel. Az utánkövetés a külföldi örökbeadás esetén szigorúbb, mint a hazaiaknál: fényképes beszámolót kell küldeni minden gyerekről az örökbeadás után 2 hónappal, majd egy évvel később is. A magyar örökbefogadások esetén nincs ilyen szigorú utánkövetés, de a jövőben ezt szeretnék itthon is kötelezővé tenni - mondta Katonáné Pehr Erika.