Nyomoznak az SZDSZ-es elnökválasztás ügyében

Vágólapra másolva!
A BRFK hétfőn nyomozást indított az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán történt állítólagos szabálytalanságok ügyében. A párt ellen egy civil szervezet és egy polgármester is keresetet nyújtott be. A Hír TV által korábban megszerzett jelenléti ív szerint álszavazók vettek részt a szabad demokraták tavaly márciusi elnökválasztásán.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn magánokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást rendelt el az SZDSZ tavaly márciusi elnökválasztás ügyében. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta: Szerdahelyi Szabolcs, a Deport '56 elnöke pénteken tett feljelentést a XI. kerületi rendőrkapitányságon az ügyben, a BRFK pedig hétfőn rendelte el a nyomozást. Hétfőn az V-XIII. kerületi ügyészségen egy polgármester ugyancsak feljelentést tett az ügyben, amelyet továbbítanak a BRFK-hoz. Az MTI úgy tudja, hogy Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere volt a feljelentő.

Kolláth György alkotmányjogász hétfőn kijelentette, ha beigazolódik, hogy az SZDSZ tisztújításán valaki vagy valakik más nevében szavaztak, más nevében írták alá a jelenléti ívet, az ügyészség megalapozott gyanú esetén hivatalból indíthat eljárást magánokirat-hamisítás miatt.

Borbély ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártok belső működése felett az ügyészség nem gyakorol törvényességi felügyeletet, ahogyan az egyházak belső működése felett sem. Így közvetlenül csak egy tag kezdeményezhet eljárást, ha törvénytelenséget tapasztal. A szóvivő szerint az ügyészségi törvény alapján a hatóság csak a kifelé irányuló törvénysértés esetén indíthat keresetet egy párt ellen.