A folyosón fektették le a betegeket a gyöngyösi kórházban

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a betegjogok betartása felett őrködő Egészségbiztosítási Felügyelet a gyöngyösi kórház ellen, mivel az intézményben napokig a folyosókon kezeltek több beteget. Az esetről a Hír Tv számolt be. A kórházat üzemeltető Hospinvest elismeri a történteket. Szerinte az okozta a rendkívüli helyzetet, hogy a két ünnep között jóval több beteg érkezett hozzájuk, mint amennyit egyszerre el tudtak látni.
Vágólapra másolva!

Annyira zsúfolt a gyöngyösi Bugát Pál kórház, hogy több beteget is folyóson kezelnek az orvosok - állítja a Hír Tv. Az esetről egy 87 éves nő számolt be, aki azt mondta: két napon keresztül a WC előtt feküdt a folyosón. Az asszony szerint a legmegalázóbb az volt, hogy bár nem volt magatehetetlen, mégis bepelenkázták. Szerinte azért, mert kevés a nővér. A televízió rejtett kamerás felvételt is készített, ezen az látható, hogy több beteg a folyosón lévő ágyakon fekszik, egyiküket éppen a hozzátartozója takarja be.

Kollányi Gábor, a kórházat szeptember óta működtető Hospinvest Zrt. elnöke az [origo]-nak elismerte, hogy valóban voltak olyan napok, amikor a betegek a folyosókon feküdtek. Kollányi ezt azzal magyarázta, hogy a két ünnep között annyi sérült érkezett hozzájuk - többek között a jeges utak miatt -, hogy nem tudták azonnal elhelyezni őket. Miközben a kórház naponta 20-30 új beteget tud felvenni, volt olyan nap, hogy 80 páciens érkezett - mondta a kórház működtetője, aki szerint szerdára már normalizálódott helyzet, akkorra már nem voltak betegek a folyosón.

Minden beteget felvettünk, nem küldtünk el senkit, ellentétben más kórházakkal - magyarázta Kollányi, aki szerint ez a betegek melletti kiállását bizonyította. Az üzemeltető szerint az év végi napokban 130 százalékos kapacitással működött a kórház, ami azt jelenti, hogy az ellátott betegek 30 százalékáért nem is kap finanszírozás az intézmény, vagyis őket ingyen kezelték. Kollányi szerint a helyzeten javítani fog, hogy januárban készül el az új sürgősségi betegfelvevő osztály.

Az eset miatt csütörtökön eljárást indított a betegjogok betartása felett őrködő Egészségbiztosítási Felügyelet - közölte az [origo]-val Kovácsy Zsombor, a szervezet elnöke. Kovácsy szerint annak fognak utánajárni, hogy a kórházban szabályos volt-e a betegek kezelése. Vagyis azt akarják tisztázni, hogy külső körülmények - például az időjárás - miatt voltak-e a betegek a folyosón, vagy pedig a kórház szervezési hibájából - mondta Kovácsy.

A felügyelet vezetője szerint a kórházaknak minden esetben biztosítani kell a betegek pihenését és nyugalmát. Azt ugyan nem részletezi a jogszabály, hogy milyen mértékben kell elszeparálni a betegeket - ráadásul mások a körülmények egy sürgősségi és egy krónikus betegeket ellátó kórteremben -, a nyugalmukról, személyes tárgyaik elhelyezéséről viszont gondoskodni kell. Erre viszont nem biztos, hogy egy kórházi folyosó alkalmas - tette hozzá a felügyelet vezetője.