Több szocialista is eltörölné a vizitdíjat

Vágólapra másolva!
A kormányfőt többször kritizáló MSZP-s Karsai József, valamint az egészségügyi törvény végszavazásáról igazolatlanul hiányzó szocialista Farkas Imre is támogatni fogja Tóth Károly vizitdíjellenes javaslatát. A renitensek szerint 14-16 főre becsülhető az MSZP-frakción belül az a tábor, amely már decemberben is támogatta a vizitdíj megszüntetését. A kérdéssel januárban foglalkozik újra a képviselőcsoport.
Vágólapra másolva!

Akár 14-16 támogatója is lehet a szocialista frakcióban Tóth Károly azon javaslatának, hogy szűnjön meg a vizitdíj - mondta az [origo]-nak több MSZP-s képviselő. Tóth Károly pénteken jelentette be, hogy újra be akarja nyújtani az Országgyűlésnek a vizitdíj eltörléséről szóló javaslatát. A politikus az erről szóló indítványát először novemberben terjesztette be, de később visszavonta.

Farkas Imre MSZP-s képviselő - aki úgy tiltakozott a biztosítási törvény ellen, hogy nem vett részt a december 17-i végszavazáson - szerint valószínűleg több frakciótag is támogatni fogja Tóth javaslatát. Ezt azzal indokolta, hogy az ötlettel korábban is egyetértett közel 15 képviselő, a többség azonban leszavazta őket. Konkrét neveket Farkas nem említett, de hasonlóra becsülte a vizitdíjellenes tábort egy neve elhallgatását kérő MSZP-s képviselő is.

Felemelt fejjel nyugdíjasként

A szocialista frakció várhatón január utolsó hetében foglalkozik majd a kérdéssel. Tóth Károly közölte: a hátralévő időben frakciótársait megpróbálja jobb belátásra bírni. Az biztos, hogy Farkas Imrét, valamint a miniszterelnököt többször bíráló Karsai József nem kell meggyőzni, az [origo]-nak mindketten azt mondták, hogy támogatni fogják a vizitdíj eltörléséről szóló javaslatot. "A vizitdíj ellenkezik a szociáldemokrácia elveivel" - indokolta Karsai, aki szerint Tóth nem a népszerűségre vadászik, hanem csak felemelt fejjel akar sétálni nyugdíjas éveiben.

Nem utasították el automatikusan a javaslatot más általunk megkérdezett MSZP-s politikusok sem. Schvarcz Tibor és Havas Szófia - mindketten az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagjai - is azt mondta: látatlanban nem tudnak véleményt mondani, csak azt követően, hogy Tóth benyújtotta az indítványát, ez azonban még nem történt meg. A novemberi beadványát egyébként Tóth azzal indokolta, hogy a reform után felálló egészségbiztosítási pénztárak megteremtik a hatékony betegirányítást, így nem lesz felesleges beteg-orvos találkozó, vagyis nem lesz szükség vizitdíjra.

Az MSZP novemberben azt mondta: nem támogatják a javaslatot, így Tóth vissza is vonta javaslatát. Az ellenzék azonban felkarolta azt, így december közepén mégis szavazott róla az Országgyűlés. A voksolás után - a szavazás alól Tóth mentséget kapott - után a politikus azt mondta: "Nem az a kérdés, hogy csalódott vagyok-e, hanem hogy jól döntöttünk-e." Az MSZP vizitdíjjal kapcsolatos ellenérzései azonban megmutatkoztak abban, hogy olyan módosítással szavazták meg az egészségbiztosítási reformról szóló törvényt - amelyet Sólyom László köztársasági elnök december végén visszaküldött a parlamentnek -, amely lehetővé tenné, hogy 2009-től a pénztárak átvállalhatják azon betegek vizitdíját, akik részt vesznek a szűrővizsgálatokon.

Tóth a pénztárakon is módosítana

Azt, hogy az MSZP hajlandó-e további enyhítésre is, egyelőre nem tudni. Schvarcz hozzátette: Tóth ezzel kapcsolatban még nem kereste meg, csupán a képviselő másik, ugyancsak a biztosítási reformról szóló ötletéről egyeztettek. Tóth ugyanis módosítani szeretné a megyénként megalakuló pénztárak igazgatótanácsainak összetételét is. A testületben a tervek szerint 3-3 tagot delegálna az állam és a kisebbségi tulajdonost adó befektető. Tóth ezt úgy variálná át, hogy az előbbi háromból egyet adjon a kormány, egyet-egyet pedig a munkaadói és munkavállalói szervezetek. Schvarcz szerint ezzel az a probléma, hogy nem lehet tudni, melyik szakszervezetnek mekkora a támogatottsága, mennyire reprenzentatívak.