Még a zöldfülű adós is a végsőkig kitart

Vágólapra másolva!
Arcukba nevető adósok, gyűlölködő hitelezők és a nepperek között lavíroznak a bírósági végrehajtók, akik szerint a felelőtlen emberek túlköltekezése miatt van annyi bedőlt hitel, ki nem egyenlített közüzemi és telefonszámla. A többség az utolsó pillanatig halogatja a fizetést, ezért elindul a végrehajtási eljárás: leemelik tartozását a bankszámlájáról, vagy megjelenik a lakáson a végrehajtó és lefoglalja a vagyontárgyait. A többség, ha az utolsó pillanatban is, de fizet, a dörzsöltek viszont még a behajtó cégek molesztálás határán mozgó módszereitől és ijesztő munkatársaitól sem rezelnek be.
Vágólapra másolva!

Még nem dőlt el, jogszerűen adták-e el a fővárosi parkolási társaságok az érvényes parkolójegy nélkül várakozó autósokkal szembeni követeléseiket, de hamarosan akár több tízezer végrehajtási ügy kezdődhet a bíróságokon (a követelések értékesítését a közigazgatási hivatal támadta meg). Ugyanis akár a parkolási társaság maga, akár a követeléseket felvásárló cég akar hozzájutni a halmozódó birságokhoz, előbb-utóbb végrehajtási eljárásra lesz szükség - már ha nem fizet önként a tilosban parkoló.

Ha valakinek (akár cégnek, akár az államnak, akár magánszemélynek) tartozunk, három lehetőség van: vagy fizetünk, vagy hitelezőnk bírósági eljárást indít ellenünk a tartozás miatt, vagy a bírósági eljárás előtt még ránk állít egy követelésbehajtót. Az első esetben egyértelmű a helyzet, az utolsó pedig igazából lutri: a követelésbehajtók legálisan csak annyit tehetnek, hogy nyomatékosabban figyelmeztetnek a tartozás kiegyenlítésére.

Írásbeli felszólítást küldhetnek, felkereshetik az adóst a lakásán - igaz, oda nem mehetnek be -, vagy hívogathatják telefonon. Az [origo] egyik végrehajtásban jártas forrása szerint a behajtó cég rendszerint nagydarab munkatársainak - molesztálás határán mozgó - közbenjárása sokszor célt ér, főként, ha az adós nem is ellenszegülni akart, csak nem kapta meg, vagy nem vette át a felszólítást. Az igazán dörzsölt, notórius adóssághalmozóknál azonban eredménytelen marad a bírósági út, majd utolsó eszközként a végrehajtók eljárása, akik már feltörethetik a zárat, lefoglalhatják a vagyont és a bankszámlákhoz is hozzányúlhatnak.

A telefonszámla toplistás

Az ügyek többsége három csoportba sorolható: a közüzemi tartozások, tehát a ki nem fizetett villany- és gázszámlák behajtása, a mobil- és vezetékes telefonszámla-tartozások, és - függetlenül attól, hogy bank vagy magánszemély adta - a vissza nem fizetett kölcsönök miatti végrehajtás - sorolta Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke, aki szerint nyolcvan százalékban kisebb, pár százezer forintos követelésekről van szó. A kamarához tartozó önálló bírósági végrehajtók akkor járnak el, ha valaki önként nem tesz eleget a bíróság ítéletének, illetve ha érvényt kell szerezni egy fizetési meghagyásnak vagy közokiratnak.

A törvény pontosan megszabja, mire teheti rá a kezét a végrehajtó, mégpedig a fokozatosság elve alapján: első körben lehetőleg pénzben kell kiegyenlíttetni a követelést, például levehetik az adós bankszámlájáról azt az összeget, amivel tartozik. Korlátok azért vannak, legfeljebb nettó 33 százalékát tilthatják le az adós fizetésének, nyugdíjának vagy más járandóságának, hiszen valamiből meg kell élnie. Azt is mérlegelni kell, hogy ez egy milliós nagyságrendű tartozásnál túl hosszú ideig tartana, ezért ilyenkor azonnal az ingók, illetve az ingatlanok jöhetnek számításba - mondta Császti Ferenc.

A végsőkig halogatnak

A gyakorlat rendszerint az, hogy a végrehajtó kimegy az adóshoz, kézbesíti a végrehajtható okiratot, és egyben meg is kezdi a foglalást. Szabadon átvizsgálhatja az adós lakását, és bármit lefoglalhat, kivéve a jogszabályban tételesen felsorolt dolgokat. Ilyen kivételt jelentenek a személyes tárgyak, a ruhák, néhány alapbútor vagy a tanszerek, de legalább egy hűtőszekrénynek és mosógépnek is maradnia kell. Nem foglalhatják le a gyógyszereket, a kitüntetéseket vagy a gyerek játékait sem, hiába közös viszont mondjuk az autó a házastárssal, azt is leltárba kell venni. "A birtoklásból indulunk ki, vagyis ami az adós lakásában van, az övé, kivéve, ha kétségtelenül megállapítható valamiről, hogy más tulajdona" - válaszolta a kamara vezetője arra a kérdésre, a szomszédnak kölcsönadott robotgépet is lefoglalhatják-e. Alapvetően arra figyelnek, hogy miért mennyit lehet kapni, hiszen az a cél, hogy a lefoglalt tárgyak fedezzék az adósságot.

A lefoglalt dolgokat tíz esetből kilencszer nem is értékesítik, mert az adós - még ha az árverés előtti utolsó pillanatban is - rendezi a tartozását. "Máskülönben lomtalanítók lennénk" - jegyezte meg a végrehajtó, aki szerint a magas arány azt mutatja, hogy az emberek a végsőkig halogatják a fizetést. "Előfordul, hogy tart az árverés 8-10 vevővel, és akkor telefonál az adós, hogy rendezze a számlát" - mondta. Mások viszont azért kerülnek ebbe a helyzetbe, mert el sem hiszik, hogy "ez velük megtörténhet", de azért olyan is akad, aki juszt sem fizet.

A gyűlölet vezet sok hitelezőt

Bár a piaci árnál olcsóbban lehet vásárolni egy végrehajtás miatti árverésen, Császti szerint nem véletlen, hogy az emberek többségének eszébe sem jut megragadni ezt a lehetőséget. Az ingó- és ingatlanárverés ugyanis az adós lakásán történik, a hirdetményre összegyűlő érdeklődők itt megnézhetik, majd alkudhatnak az értékesített vagyontárgyakra - mégpedig többnyire az adós jelenlétében. "Azért egy külön lelkivilág kell ahhoz, hogy megvegyen és elvigyen valaki egy tévét, miközben ezt végignézi a gyerek is" - jegyezte meg.

Ennek a másik oldala, amikor a végrehajtást kérő, például a kölcsönt adó személy is jelen van, ami törvényadta joga, sőt, még bele is szólhat, mit foglaljanak le. Császti szerint néha - például magánszemélyek között egy elmérgesedett vitában - "ez már a gyűlöletről szól", és a másik fél legszívesebben az adós utolsó vagyontárgyát is lefoglaltatná. "Kicsit pszichológusnak is kell lennünk, a hitelező és az adós érdekeire is figyelnünk kell". Értékesebb ingatlanok árverésén jellemzően sok az érdeklődő, bár amennyiben a lakás a tét, sokszor az adós is pert indít, így végül évekbe telhet, mire kilakoltatással nagy nehezen hozzájut megvásárolt tulajdonához a vevő.

Mindennaposak a fenyegetések

Sok esetben mindkét fél a végrehajtókra dühös, Császti szerint tele van a munkájuk konfliktussal. Gyakran kapnak fenyegetéseket, sokszor például bosszúból a végrehajtót jelentik fel az ilyen ügyekben illetékes ügyészségnél, de ennél durvább esetek is vannak. "Pár éve egy adós robbanóanyagokat, hígítót készített be a lakásába, így várta a végrehajtást. Meghalt a robbanásban, de az ajtót felnyitó lakatos és egy rendőr is megsérült" - mondta. A rázósabb eseteknél ezért a hatóság segítségére is számítanak.

Egyszer a rendőrség épülete előtti közterületen árvereztem el egy autót, mert tudtam, másképp széttépik egymást a felek - mondta Szeyffert Ödön, aki a főváros VIII. kerületében működő végrehajtó. Végül így is rendőrségi ügy lett belőle, mert amikor a vevő el akart hajtani új szerzeményével, a dühös extulajdonos és ismerősei betörték az ablakot, és meghúzták a kocsit.

Szükség van nepperekre

"Nepperek nélkül nem működne a végrehajtás, a hitelezőknek és az államnak is szüksége van olyanokra, akik az árveréseken felvásárolják mások ingó- és ingatlanvagyonát, máskülönben az adósok az arcunkba nevetnének - magyarázta Szeyffert. Bár egyértelműen egy kifejezetten ebből élő, zárt körről van szó, akik valószínűleg jól járnak a kedvező áron elárverezett dolgokkal, teljesen legális a tevékenységük, ahogy a követelésfelvásárlóké is. Kívülállók ritkán jönnek, a nepperek viszont abból élnek, hogy figyelik, hol tartanak jó árverést.

Még így is előfordul azonban, hogy a végrehajtó tehetetlen, jogilag lezárja ugyan az ügyet, de a hitelező vagy a közműcég nem jut hozzá a pénzéhez. "Sok ember kifejezetten figyel rá, hogy semmi ne legyen a nevén, vagy pedig vállalkozóként van bejelentve, és így nincs mire végrehajtatni a követelést" - mondta. Szerinte jogszabályi változtatásokkal, a többszörös adósokról készült listákkal lehetne elérni, hogy ne halmozhassanak fel egyesek - minimálbéren bejelentett vállalkozóként - milliós tartozásokat.

"Van, hogy a szülő azzal magyarázza az óriási, ki nem fizetett telefonszámlát, hogy a gyerek telefonálgatott" - mondta Szeyffert Ödön, szerinte azonban az emberek inkább saját felelőtlenségük miatt, nem pedig önhibájukon kívül kerülnek ebbe a helyzetbe. Túlköltekeznek, olyan hiteleket vesznek fel, amelyeket képtelenek fizetni, vagy ha pénzhez jutnak, irdatlan és sokszor szükségtelen kiadásokba verik magukat.

Végrehajtó megy lefolyót szereltetni is

Szeyffert munkája valójában sokkal összetettebb, mint pénztartozások behajtatása, a legkülönfélébb bírósági határozatoknak kell érvényt szereznie. Egyszer egy férj nemesi oklevelét kellett megszereznie az elvált, marakodó feleségtől, aki önként nem akarta neki odaadni, máskor a gyerekelhelyezési határozat betartásán őrködik. Gyakori, hogy feltöreti a zárat, és kényszerrel megjavíttatja a vízvezetéket annál, aki leáztatja az alatta lakót, utána pedig levonatja a fizetéséből. Területén, a VIII. kerületben az adósok hetven százalékát már ismeri, sokszor előfordul, hogy ő küld valakit a családsegítő szolgálathoz, vagy a helyzet megoldása érdekében felveszi a kapcsolatot az önkormányzattal.

Koporsó, rokkantszék és macska vár gazdára

A legfurcsább, végrehajtás miatt árverezett tárgy, amivel találkoztam, egy koporsó volt, de többször láttam már macskát is meghirdetve - mondta Tóth Tamás, az egyik ingó- és ingatlanárveréseket rögzítő gyűjtőoldal, az infoarveres.com üzemeltetője. Az árverésre bocsátott áruk palettája hihetetlenül széles, az ingatlanok mellett - ezen belül is a panellakásoktól kezdve a szántókig - a legkülönfélébb típusú és értékű autók, szerszámok, bútorok, szórakoztató elektronikai cikkek kerülnek kalapács alá.

A hirdetményekben találunk egy sor tévét, nyomtatót, hűtőt, de rönkfát, szarvasmarhát, szaunát vagy egy tételben 197 pár cipőt is, sőt, jelenleg is aktuális egy lefoglalt rokkantszék értékesítése. Azonban Tóth szerint az emberek többségének eszébe sem jut, hogy akár ilyen módon is vásárolhatna, pedig anyagilag sokkal jobban járnának. "Egy kisvállalkozó a végrehajtási árverésen kevesebb pénzért meg tudna venni valamilyen ipari gépet, szerszámot, bútort vagy egy akár egy kisteherautót, amire szüksége van."