Hiánycikk lett a jegesedés ellen használt só

Vágólapra másolva!
A vasárnap kezdődött ónos eső, majd eső miatt hirtelen megugrott a kereslet az útszórósó iránt. Több barkácsboltban el is fogyott a teljes készlet, van, ahol csak a jövő hétre várható újabb szállítmány. Elsősorban a családi házakban és a kisebb társasházakban okozhat gondot, ha nem gondoskodtak idejében elegendő útszórósóról.
Vágólapra másolva!

A vasárnap óta különösen síkossá vált közutakat a közterület-fenntartók tisztítják, a járdákat viszont a lakóházak tulajdonosainak kell jégmentesíteniük. Sokan a tavalyi enyhe tél után nem gondoskodtak idejében az útszórósó beszerzéséről és az elmúlt napokban rohamozták meg a barkácsboltokat.

Az [origo] körbehívta a budapesti nagy barkácsbolthálózatokat. Az OBI központi diszpécsere elmondta: az összes budapesti boltból elfogyott az útszórósó, a hét végére várják az újabb szállítmányt. A Praktiker diszpécsere szerint náluk is elfogyott az útszórósó, újabb szállítmány csak a jövő hét elejére várható. Boltjaikban ugyanakkor kapható az út felszórásához használható kvarchomok, ráadásul ez olcsóbb is, mintha ugyanennyi útszórósót vennénk. A Baumaxban is napok óta hiánycikk volt az útszórósó, de kedden megérkezett az utánpótlás.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a vállalatnak megvannak a megfelelő készletei, így náluk nem okozhat gondot a jégmentesítés.

Sok társasháznál, ahol a közös képviseletet erre szakosodott cég látja el, a cégek idejében megrendelték a szükséges sómennyiséget. Az [origo] által megkérdezett közös képviseletet ellátó cégek mind arról számoltak be, hogy az általuk ellátott házakban van elegendő útszórósó. "Muszáj nekünk beszerezni a sót, mert a társasházak lakói gyakran azt se tudják, mit kell csinálni, ha beköszönt a hideg" - mondta az egyik cég képviselője.

A környezetvédelmi minisztérium honlapján részletes tájékoztatást ad arról, milyen területen milyen anyaggal érdemes elvégezni a jégmentesítést, mivel a különböző anyagok más-más módon károsítják a környezetet. A tájékoztató szerint a sózás abban az esetben a leghatékonyabb, ha megelőző jelleggel végzik, a hólé vagy a csapadék lefagyása előtt, illetve a már lehullott hó eltakarítását követően. A só viszont korróziót okoz, pusztítja a növényeket, és szennyezi a vizeket.

"A ház körüli síkosságmentesítésre a sózás nem kívánt hatásainak elkerülésére sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkőzúzalék" - figyelmeztet a környezetvédelmi tárca. A só helyett leggyakrabban használt homok ugyanakkor kis koncentrációban nehézfémet tartalmaz, ami szintén káros a környezetre. Kiszáradás után pedig a levegőbe kerülve növeli az ülepedő por koncentrációját.

A következő napokban sokfelé ismét egész nap fagyni fog, így továbbra is szükség lesz az utak jégmentesítésére.