Újabb Rába-szennyezőt talált a Greenpeace

Vágólapra másolva!
Bár a Rábát szennyező bőrgyárak fejlesztésekre tettek ígéretet, továbbra sem szűnik a folyó habzása Szentgotthárdnál. A Greenpeace az osztrák környezetvédelmi tárca adatai alapján azt feltételezi, újabban nem az eddig felelősnek tartott feldbachi, hanem a feljebb fekvő wollsdorfi üzem enged határérték feletti mennyiségben szennyező anyagokat a Rábába. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter magyarázatot vár az osztrák tárcától, és a jövőben havi tájékoztatást kér a Rábát szennyező bőrgyárak kibocsátási értékeiről.
Vágólapra másolva!

A wollsdorfi bőrgyár is felelős lehet a Rába habzásáért - jelentette be a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet, az osztrák környezetvédelmi minisztérium weboldalán megjelent adatokra hivatkozva. E szerint a wollsdorfi üzem 2007 októbere óta jelentősen megnövelte a kibocsátott szennyvíz károsanyag-koncentrációját: a króm mennyisége eléri a megengedett mérték tizenkétszeresét, a szerves szennyező anyagok 50 százalékkal lépik túl a határértéket, a foszfáttartalom pedig nyár óta négyszeresére növekedett.

A Greenpeace az adatok alapján azt feltételezi, hogy a Szentgotthárdnál csütörtökön ismét észlelt habzás okozója nem a korábbi szennyezésért felelősnek tartott feldbachi Boxmark, hanem a folyó felsőbb szakasza mellett fekvő wollsdorfi Schmidt bőrgyár. "Követeljük, hogy az osztrák hatóságok azonnal vegyenek mintát és szüntessék meg a szennyezés forrását, még ha ez a gyártás bizonyos részeinek felfüggesztésével jár is" - írta közleményében Herwig Schuster, a Greenpeace kampányfelelőse.

Schuster arra emlékeztetett, hogy korábban a Schmidt gyár is részese volt annak a megállapodásnak, melyben a stájerországi tartományi kormány több mint egymillió euró támogatást ítélt a Rába projektnek, ezen belül 350 ezer eurót a bőrgyárak környezetvédelmi fejlesztéseire. A Boxmark tavaly ősszel már bemutatta azt a technológiát, amivel reményei szerint jelentősen csökkentheti a szennyezőanyag-kibocsátást.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter magyarázatot vár az osztrák tárcától, és a jövőben havi tájékoztatást kér a Rábát szennyező bőrgyárak kibocsátási értékeiről - olvasható a környezetvédelmi minisztérium pénteki közleményében.

Az illetékes vízügyi felügyelőség a folyón fokozott figyelőszolgálatot állított fel, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pedig több mintát is vett a folyóból. Ezek elemzése megállapította, hogy Szentgotthárdnál a vízmintában kiugró értékű szennyezőanyag nincs, a habban található mosószerszármazék értéke viszont a vízben előfordulónak hétszerese volt. A felügyelőség emellett soron kívüli, bejelentés nélküli és mintavétellel egybekötött hatósági ellenőrzést végzett a szentgotthárdi textilüzemnél is, a vizsgálat eredményei a jövő hétre várhatók.

A folyó állapotának nyomonkövetése, a szennyezés okainak feltárása érdekében az igazgatóság szakemberei ma reggel nyolc órától a Rába folyón folyamatos a felszíni vízmintavétellel egybekötött, fokozott, állandó figyelőszolgálatot látnak el a Rába szentgotthárdi, csörötneki és körmendi duzzasztójánál, a Lapincs közúti hídnál, valamint a Rába ikervári erőműnél.