Újabb MSZP-sek kaptak fehér port

Vágólapra másolva!
Újabb öt szocialista politikus kapott fehér port tartalmazó borítékot. Így már összesen kilenc MSZP-s képviselőnek címeztek ilyen küldeményt az elmúlt napokban. Az MSZP szóvivője azt mondta, számukra az a fontos, hogy azok, akik ilyet tesznek, minél hamarabb lebukjanak.
Vágólapra másolva!

A nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint újabb MSZP-s politikusok - ezúttal öten - kaptak olyan borítékot, amely fehér port tartalmaz. A küldemények egészségre káros anyagot nem tartalmaztak. A történtekről az egyik - az MTI által megkérdezett - érintett országgyűlési képviselő sem akart nyilatkozni, mint ahogy a nevüket sem kívánták nyilvánosságra hozni.

Horváczy Emese NNI-szóvivő tájékoztatása szerint a körülmények tisztázására a vizsgálatot indítottak, ennek során kiderült: valamennyi küldeményt ugyanazon a helyen, Budapesten adták fel. A további vizsgálat feladata annak kiderítése, hogy ki és milyen céllal küldte a leveleket a politikusoknak - tette hozzá. Horváczy Emese az [origo]-nak azt mondta: a körülményekkel kapcsolatban nem árulnak el részleteket, amíg le nem zárul a nyomozás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a borítékban volt-e levél is, illetve hogy egyforma leveleket kaptak-e a képviselők. Egy névtelenséget kérő MSZP-s politikus elmondta: az érintettek nem kívánnak a nyilvánosság elé állni, mivel tartanak attól, hogy mások is "ötletet meríthetnek" az esetből, és hasonló levelekkel próbálkoznak. Csupán annyit tudtunk meg, hogy a négy politikus a lakására kapta a fehér port tartalmazó leveleket.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, a szocialista párt a fenyegetőzés minden formáját elítéli, függetlenül attól, hogy ez kormánypárti vagy ellenzéki képviselőket érint vagy bárki mást. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban történetek olyan események, amelyek után "finoman szólva sem volt szolidáris" a politika a megtámadottakkal szemben. Utalt arra, hogy rálőttek Hiller Istvánnak, az MSZP alelnökének házára, illetve Molotov-koktélt dobtak több politikus házára.

A szóvivő szerint a megfenyegetett képviselőikre bízták, nyilatkoznak-e az ügyről. Hozzátette: az MSZP számára az a fontos, hogy azok, akik ilyet tesznek, minél hamarabb lebukjanak. Nyakó István azzal kapcsolatban nem kívánt találgatni, miért kapták a borítékokat a megfenyegetett politikusok.

A 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek után az Egyesült Államokban és más országokban is előfordult, hogy lépfene baktériumot (anthrax) tartalmazó fehér port küldtek levelekben különböző címekre. Ez többször Magyarországon is megtörtént. A hazai esetekben csupán ártalmatlan fehér porokról volt szó, általában lisztet vagy hintőport tartalmaztak a borítékok. Ilyen leveleket kaptak újságírók és politikusok is akkoriban.

A terrortámadások és a korábbi anthraxos levelek miatt azonban ezek a mostani levelek is nagy riadalmat keltettek.